Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Specjalna sałatka makaronowa
Insalata di pasta speciale


składniki dla 4 osób

350 gr. makaronu penne (rurki),
1 czerwona cebula,
2 czerwone papryki,
2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki,
3 fileciki anchois,
100 ml. oliwy z oliwek,
2 łyżeczki soku z cytryny,
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W dużej ilości osolonej wody ugotujcie makaron "al dente", następnie odcedźcie i przełóżcie do dużej wazy.

Następnie dokładnie oczyścić cebulę którą pokroić na bardzo drobną kosteczkę, później podobnie postąpić z filecikami anchois. Umyć pod bieżącym strumieniem wody paprykę którą odsączyć, przekroić wpół oczyścić ze zbędnej zawartości białej membrany i miąższu oraz pestek. Paprykę zanurzyć we wrzątku celem zdjęcia skórki, można wykonać to również na patelni "grilując" przez moment część skorki. Również paprykę należy pokroić na wąskie pasemka.
Wszystkie produkty połączyć wspólnie z oczekującym już ostudzonym makaronem, dodać oliwę z oliwek, odrobinę soli i pieprzu, dokładnie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką.

Można podawać natychmiast lub w późniejszym czasie do konsumpcji.

Smacznego !


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -