Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Wstążkowe gniazdka

Nidi di tagliatelle

składniki dla 4 osób

400 gram makaronu wstążki (jajeczny),
3 łyzki masła,
150 gram gotowanej szynki pokrojonej w "zapałkowe" pasemka,
200 gram słodkiej śmietany,
sól,
kilka listków tymianku do dekoracji

Przygotowanie:
pierwszą czynnością jest powolne przyrumienienie na oliwie lub masełku pokrojonych pasemek szynki.

Dodać następnie śmietanę, kontynuować powolne gotowanie często mieszając aż do chwili kiedy całość nie ulegnie wyraźnemu zagęszczeniu.

Makaron wstążki gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy delikatnie a następnie przy pomocy większego widelca formujemy "gniazdka" które wykładamy bezpośrednio na dużym półmisku.
Polewamy "gniazdka" przygotowanym przez nas sosem, przystrajamy kilkoma listkami tymianku i natychmiast podajemy do spożycia.

Smacznego !


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -