400 gram makaronu
wstążki (jajeczny),
3 łyzki masła,
150 gram gotowanej szynki pokrojonej w "zapałkowe"
pasemka,
200 gram słodkiej śmietany,
sól,
kilka listków tymianku do dekoracji
Przygotowanie: pierwszą czynnością jest powolne
przyrumienienie na oliwie lub masełku pokrojonych
pasemek szynki.
Dodać następnie śmietanę, kontynuować
powolne gotowanie często mieszając aż do chwili kiedy
całość nie ulegnie wyraźnemu zagęszczeniu.
Makaron wstążki gotujemy w dużej ilości osolonej wody,
odcedzamy delikatnie a następnie przy pomocy większego
widelca formujemy "gniazdka" które wykładamy
bezpośrednio na dużym półmisku.
Polewamy "gniazdka" przygotowanym przez nas
sosem, przystrajamy kilkoma listkami tymianku i
natychmiast podajemy do spożycia.