Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


 

Spaghetti z papryką i salami

Spaghetti peperoni e salame


składniki dla 4-5 osób

czas przygotowania: 30 minut


2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 duża cebula drobno pokrojona,
2 ząbki posiekanego czosnku,
150 gr. pokrojonego w wąskie pasemka pikantnego salami,
2 czerwone papryki,
800 gr. pomidorów,
125 ml. wytrawnego białego wina,
400 gr. spaghetti


Przygotowanie:

umieścić oliwę z oliwek na dużej patelni a następnie przyrumienić dokładnie przez około 5 minut drobno posiekaną cebulę wspólnie z czosnkiem oraz z salami. Nie przerywając przyrumieniania dodać bardzo drobno pokrojoną czerwoną paprykę i kontynuować jeszcze przez kolejne 5 minut czasami mieszając.

Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory (lub pomidory z konserwy) oraz wino doprowadzić do szybkiego zagotowania, następnie zmniejszyć płomień, przykryć przykrywką i kontynuować gotowanie przez kolejne 15 minut. Po tym czasie odkryć przygotowywany sos i kontynuować jego "pyrkanie" przez kolejne kilkanaście minut aż do czasu jego wyraźnego zagęszczenia. Na samym końcu dodać wg. własnego upodobania i smaku sól oraz pieprz.

Spaghetti ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i wymieszać z połową ilości przygotowanego sosu. Rozłożyć na poszczególne talerze i pozostałą część sosu wyłożyć na wierzchniej części poszczególnych porcji spaghetti.

Smacznego !


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -