180 gr.
makaronu świderki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
6 cienkich parówek,
220 gr. pomidorów pelati,
1/2 czerwonej papryki,
sól i pieprz
Przygotowanie: pokroić parówki na około 5 mm. plasterki a
paprykę w długie wąskie pasemka. Pokrojone plasterki
parówek przyrumienić na jednej łyżce oliwy
wykorzystując do tego małą patelnię.
Do gotującej posolonej wody wrzucamy w między czasie
makaron który gotujemy do ulubionej twardości. Możemy
także dodać do gotującej się wody jedną łyżkę
oliwy z oliwek.
W osobnym rondelku umieszczamy pomidory (pelati - czyli
te konserwowe z przecierem już bez skórki) rozdrabniamy
je drewnianym widelcem i gotujemy sos na małym ogniu
dodając następnie wcześniej przyrumienione plasterki
parówek i paprykę.
Całość sosu gotujemy aż do czasu jego zagęszczenia
poprzez odparownie wody z pomidorów. Sól i pieprz należy
dodać dopiero w chwili kiedy papryka będzie miękka.
Makaron po odcedzeniu połączyć wspólnie z
przygotowanym sosem, wymieszać i natychmiast podawać !