Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web



Świderki z parówkami

[Fusilli con würstel]

składniki dla 2 osób


180 gr. makaronu świderki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
6 cienkich parówek,
220 gr. pomidorów pelati,
1/2 czerwonej papryki,
sól i pieprz

Przygotowanie:
pokroić parówki na około 5 mm. plasterki a paprykę w długie wąskie pasemka. Pokrojone plasterki parówek przyrumienić na jednej łyżce oliwy wykorzystując do tego małą patelnię.

Do gotującej posolonej wody wrzucamy w między czasie makaron który gotujemy do ulubionej twardości. Możemy także dodać do gotującej się wody jedną łyżkę oliwy z oliwek.

W osobnym rondelku umieszczamy pomidory (pelati - czyli te konserwowe z przecierem już bez skórki) rozdrabniamy je drewnianym widelcem i gotujemy sos na małym ogniu dodając następnie wcześniej przyrumienione plasterki parówek i paprykę.
Całość sosu gotujemy aż do czasu jego zagęszczenia poprzez odparownie wody z pomidorów. Sól i pieprz należy dodać dopiero w chwili kiedy papryka będzie miękka.

Makaron po odcedzeniu połączyć wspólnie z przygotowanym sosem, wymieszać i natychmiast podawać !

Smacznego !


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -