| Przygotowanie:W dużym garnku postawić wodę, zagotować,
        posolić, włożyć makaron wstążki do gotowania. W
        chwili kiedy osiągnie on żądaną twardość, odcedzić
        a następnie ponownie przełożyć do tego samego garnka.
 
 W czasie w którym makaron "dochodzi" w
        gotowaniu, na małej patelni rozpuścić na małym ogniu
        masło, dodać śmietanę i ser parmezan, mieszać
        delikatnie celem osiągnięcia jednolitej dobrze
        rozpuszczonej masy. Najbardziej wskazanym czasem jest około
        10 minut w którym sam sos ulegnie lekkiemu zagęszczeniu.
 Na końcu wyłączyć płomień i dodać posiekaną nać
        zielonej pietruszki.
 
 Sól i pieprz dodajemy wg. własnego smaku i upodobania.
 
 Sos przełożyć do wcześniej odcedzonych i gorących
        jeszcze wstążek, dokładnie wymieszać i wyłożyć na
        talerze celem serwowania.
 
 Jeżeli pragniecie można dodatkowo dodać inne
        aromatyczne zioła.
 
 Smacznego !
 
 Uwagi: wskazane
        podgrzanie samych talerzy przed podaniem (np. w
        piekarniku)
 
 
 |