Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web



Kremowe wstążki Alfreda

[Fettucine cremose di Alfredo]



składniki dla 6 osób


500 gr. makaronu wstążki,
90 gr. masła,
150 gr. utartego sera parmezan,
300 ml. słodkiej śmietany,
3 łyżeczki posiekanej natki zielonej pietruszki,
sól i pieprz

Przygotowanie:
W dużym garnku postawić wodę, zagotować, posolić, włożyć makaron wstążki do gotowania. W chwili kiedy osiągnie on żądaną twardość, odcedzić a następnie ponownie przełożyć do tego samego garnka.

W czasie w którym makaron "dochodzi" w gotowaniu, na małej patelni rozpuścić na małym ogniu masło, dodać śmietanę i ser parmezan, mieszać delikatnie celem osiągnięcia jednolitej dobrze rozpuszczonej masy. Najbardziej wskazanym czasem jest około 10 minut w którym sam sos ulegnie lekkiemu zagęszczeniu.
Na końcu wyłączyć płomień i dodać posiekaną nać zielonej pietruszki.

Sól i pieprz dodajemy wg. własnego smaku i upodobania.

Sos przełożyć do wcześniej odcedzonych i gorących jeszcze wstążek, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerze celem serwowania.

Jeżeli pragniecie można dodatkowo dodać inne aromatyczne zioła.

Smacznego !

Uwagi: wskazane podgrzanie samych talerzy przed podaniem (np. w piekarniku)


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -