Przygotowanie:
W dużym garnku postawić wodę, zagotować,
posolić, włożyć makaron wstążki do gotowania. W
chwili kiedy osiągnie on żądaną twardość, odcedzić
a następnie ponownie przełożyć do tego samego garnka.
W czasie w którym makaron "dochodzi" w
gotowaniu, na małej patelni rozpuścić na małym ogniu
masło, dodać śmietanę i ser parmezan, mieszać
delikatnie celem osiągnięcia jednolitej dobrze
rozpuszczonej masy. Najbardziej wskazanym czasem jest około
10 minut w którym sam sos ulegnie lekkiemu zagęszczeniu.
Na końcu wyłączyć płomień i dodać posiekaną nać
zielonej pietruszki.
Sól i pieprz dodajemy wg. własnego smaku i upodobania.
Sos przełożyć do wcześniej odcedzonych i gorących
jeszcze wstążek, dokładnie wymieszać i wyłożyć na
talerze celem serwowania.
Jeżeli pragniecie można dodatkowo dodać inne
aromatyczne zioła.
Smacznego !
Uwagi: wskazane
podgrzanie samych talerzy przed podaniem (np. w
piekarniku)
|