Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web



Sałatka makaronowa z jajkami i boczkiem

[Insalata di pasta con uova e pancetta]

składniki dla 4 osób

250 gr. wędzonego boczku,
350 gr. makaronu wstążki,
oliwa z oliwek,
3 surowe jajka,
3 malutkie cebulki ze szczypiorkiem,
150 ml. śmietany,
1 łyżka białego octu winnego,
2 łyżeczki posiekanej natki zielonej pietruszki,
sól i pieprz

Przygotowanie:
Odkroić skórę z boczku który następnie pokroić w długie wąskie paseczki.

Makaron ugotować "al dente" odcedzić a następnie pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Na teflonowej patelni umieścić pokrojony boczek który zarumienić przez około 4 minuty najlepiej do czasu uzyskania chrupiących pasemek. Następnie celem odsączenia tłuszczu umieścić na bibule kuchennej.

Na tej samej patelni umieścić jedną łyżkę oliwy z oliwek a następnie trzy jajka dokładnie rozmieszać i piec na małym płomieniu około 2 minuty, później delikatnie obrócić "placek" na drugą stroną kontynuować pieczenie przez dalsze 30 sekund. Uzyskany placek przesunąć ostrożnie na talerz celem jego ostudzenia. Również jajeczny placek pokroić na wąskie pasemka.

W głębokim półmisku wymieszać wspólnie śmietanę z octem, dodać odrobinę soli oraz pieprzu a następnie przygotowany wcześniej makaron oraz pasemka z boczku i jajek. Ostrożnie wymieszać całość otrzymanej masy, którą na koniec posypać drobno pokrojoną cebulką ze szczypiorkiem.

Smacznego !


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -