Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Spaghetti z grzybami i boczkiem
[Spaghetti funghi e pancetta]

Czas przygotowania: 30 minut
składniki dla 2 osób

200 gr. spaghetti,
4 plasterki boczku,
4 łyżki oliwy,
80 gr. świeżych grzybów,
2 ząbki czosnku,
1 pikantna papryczka
(typu peperoncino),
nać zielonej pietruszki,
sól

Przygotowanie:
Postawić celem zagotowania w dużym garnku około dwa litry wody.

W między czasie pokroić w wąskie paseczki boczek; oczyścić i pokroić w drobne plasterki grzyby.

 



Kiedy woda zacznie się gotować posolić ją i umieścić w niej makaron spaghetti.

Na oliwie z oliwek należy następnie przysmażyć pokrojony wcześniej boczek i kiedy osiągnie on właściwy kolor dodać czosnek i papryczkę (bardzo drobno pokrojone) oraz grzyby pokrojone w wąskie plasterki.


Otrzymany sos należy przez kilka kolejnych minut pozostawić na intensywnym ogniu nie zapominając o częstym mieszaniu. Przerwać gotowanie spaghetti w chwili kiedy osiągną twardość "al dente", odcedzić i przyprawić przygotowanym sosem. Przed podaniem posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką.

Smacznego !


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -