Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Spaghetti z pomidorkami oraz sardynkami
[Spaghetti pomodorini e sarde]



składniki dla 2 osób

200 gr. dowolnych spaghetti,
100 gr. sardynek z puszki w oliwie,
200 gr. najmniejszych z pomidorów
(typu pomodorini),
1/2 cebuli,
1 łyżka oliwy z sardynek,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
1 mała pikantna papryczka
(typu peperoncino),
nać zielonej pietruszki,
sól do smaku


Przygotowanie:
w dużym garnku postawić celem zagotowania dużą ilość wody. Pomidorki wymyć osuszyć a następnie pokroić na połówki, czosnek zetrzeć, pokroić w wąskie talarki cebulę. Makaron ugotować w chwili kiedy woda zacznie się gotować nie zapominając zresztą o jej posoleniu. Na patelni zarumienić dwa rodzaje oliwy (ta z sardynek oraz ta z oliwek) wspólnie z czosnkiem który następnie usunąć z oliwy. Jeżeli zajdzie potrzeba z sardynek usunąć płetwy oraz głowy a następnie pokrojone w 3-4 kawałki sardynki umieścić na patelni, kontynuować przysmażanie przez około 5 minut dodając w końcowej fazie pomidorki, papryczkę oraz cebulę nie zapominając o dosyć częstym mieszaniu. Całość sosu posypać posiekaną nacią zielonej pietruszki, dokładnie wymieszać i kontynuować gotowanie przez kilka kolejnych minut. Posolić wg. własnego smaku i uznania. Odcedzone i ugotowane na półtwardo spaghetti wymieszać wspólnie z przygotowanym sosem. Podawać natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego !

Uwagi:
duże sieci handlowe oferują już w sprzedaży malutkie importowane pomidorki, których smak jest całkowicie odmienny od tradycyjnych pomidorów i ich głównym zastosowaniem są specjalnego rodzaju sosy lub wykwintne pizze... .


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -