Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Makaron Świętej Łucji
[Maccheroni di Santa Lucia]



składniki na 4 osoby



- 500 gr. makaronu typu rurki
- 2 bakłażany
- 250 gr. mielonego mięsa,
- 60 gr. wątróbek drobiowych,
- 50 gr. boczku,
- 250 gr. ugotowanego zielonego groszku,
- 300 gr. sera mozzarella,
- 500 gr. pomidorów (na sos),
1 szklanka rosołu,
- kilka listków bazylii,
- oliwa z oliwek,
- masło,
- pieprz,
- sól


Przygotowanie:
zarumienić na oliwie drobno zmielone mięso, następnie zalać pomidorami otrzymanymi w wyniku pokrojenia lub przetarcia przez sito dojrzałych pomidorów.
Dodać bazylię odrobinę soli, pieprzu i gotować na spokojnym ogniu przez 20 minut, pod koniec dodać jedną szklankę rosołu. Sos gotować tak długo aż zgęstnieje nie zapominając o jego dosyć częstym mieszaniu.
Pokroić w plasterki bakłażany i w miarę ich plasterkowania wrzucać je na wrzącą oliwę i przypiekać. Oczyścić wątróbki, pokroić je na małe kawałki i zarumienić używając do tego celu masło.
Również boczek kroimy w małą kosteczkę i zarumieniamy na oliwie dodając pod koniec ugotowany zielony groszek i odrobinę soli.
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy i łączymy wspólnie z otrzymanym sosem mięsno pomidorowym wątróbkami oraz boczkiem z groszkiem. Całość przenieść do dużego półmiska lub wazy posypać pokrojonym w nieduże kawałki serem mozzarella oraz ułożyć kawałki bakłażanów.
Na koniec wstawić całość do gorącego piekarnika na około 10 minut tylko celem rozpuszczenia się sera.
Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze przed podaniem dokładnie wymieszać.

Smacznego !


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -