Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Zawijanki (naleśniki) z Aquilli
[Involtini Aquilani]



składniki na 4 osoby



FARSZ:
2 pomidory,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
50 gr. tartego sera pecorino,
kilka listków bazylii,

CIASTO:
3 jajka,
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
50 gr. białej mąki,
sól,
woda

Do wykończenia:
jedna filiżanka sosu mięsnego w pomidorach, masło i ser tarty.


Przygotowanie:
Sparzyć pomidory wrzącą wodą, zdjąć z nich skórkę pokroić na małe kawałki i przepuścić przez maszynkę lub gęste sito.
Przekroić na połowę jeden ząbek czosnku, zarumienić na oliwie, wyjąć czosnek a oliwę połączyć wspólnie z pomidorami pozostawiając na intensywnym ogniu przez około 5 minut często mieszając.
Po zdjęciu z płomienia połączyć wspólnie z tartym serem pecorino (owczy pikantny ser) dodać drobno posiekane listki bazylii.
W osobnym naczyniu wbić jajka, dodać sól oraz powoli - aczkolwiek dokładnie - wymieszać dodając także oliwę i kilka łyżek zimnej wody aż do otrzymania jednolitej płynnej masy podobnej do naleśnikowej.
Masę wlewamy po kilka łyżek na teflonową patelnię o średnicy około 15 cm. i pieczemy okrągłe placuszki które w połowie pieczenia obracamy także na drugą stronę.
Po upieczeniu przenosimy otrzymane placuszki na papier celem odsączenia nadmiaru tłuszczu. Kiedy wykonamy wszystkie placuszki rozprowadzamy po powierzchni każdego z nich masę przygotowaną na wstępie zawijamy ściskając dokładnie i układamy w pojemniku żaroodpornym którego ścianki smarujemy masłem.
Po ułożeniu wszystkich "zawijanek" posypać obficie tartym serem pecorino, można "wyrobić" pozostały sos pomidorowo-mięsny, położyć kilka kawałeczków masełka i wstawić do gorącego piekarnika na około 15 minut.

Smacznego !


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -