Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Cannelloni faszerowane

[Schiaffettoni ripieni]





składniki na 4 osoby



- 500 gr. cannelloni do napełnienia
- 300 gr. mięsa mielonego
(wołowina lub wieprzowina)
- 200 gr. białej kiełbasy,
100 gr. salami,
3 ugotowane jajka,
50 gr. oliwy z oliwek,
(lub 1 łyżka smalcu),
pikatny ser pecorino,
pieprz,
sól,


Przygotowanie:
W sporej ilości posolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy ugotować makaron "cannelloni" na "półtwardo" ("aldente") następnie po odcedzeniu ułożyć je na czystej ściereczce celem ich ostudzenia.
Pokroić w drobną kosteczkę salami, ściągnąć z białej kiełbasy skórkę, połączyć z mielonym mięsem i całość przyrumienić w rondlu na bardzo małym płomieniu używając do tego celu odrobinę oliwy.
Wyjąć łyżką cedzakową lekko odsączoną z sosu masę mięsną (sos przyda się nam później) przepuścić przez maszynkę do mięsa dodać grubo pokrojone (posiekane) jajka "na twardo", sól, pieprz i dokładnie wymieszać otrzymaną masę.
Cannelloni napełniamy otrzymaną masą, następnie umieszczamy je w żaroodpornym naczyniu, którego dno smarujemy odrobiną oliwy z oliwek lub smalcem. Wskazane jest aby umieścić maksimium dwie warstwy cannelloni które na koniec polewamy pozostałym z przygotowania farszu mięsnego sosem oraz posypujemy tartym serem pecorino (lub innym pikantnym serem owczym).
Naczynie wstawić do gorącego piekarnika na około 20 minut.

Smacznego !

Uwagi:
przygotowanie tego dania uchodzi za wyjątkowo łatwe, przede wszystkim kiedy używamy gotowe cannelloni i kiedy gościć będziemy osoby o dużym apetycie.
Sam przepis pochodzi z rejonu Kalabrii i dlatego jego miejscową nazwą jest "schiaffettoni".

Wino:
wskazane wyłącznie wytrawne wino czerwone


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -