|  | składniki
                na 4 osoby -
                400 gr. makaronu świderki- 350 gr. świeżych grzybów
 (mogą być także pieczarki)
 2 łyżki oliwy z oliwek,
 50 gr. masła
 100 gr. brandy,
 1/2 szklanki słodkiej śmietany,
 sól,
 pieprz,
 duża ilość startego sera parmezan
 
 
 Przygotowanie:oczyścić dokładnie grzyby, wymyć a
                następnie pokroić w wąskie plasterki.
 
 Całość umieścić w
                rondlu i przysmażyć na 25 gr. masełka dodając
                także jeden mały ząbek czosnku.
 
 Kontynuować duszenie
                przez około 6-7 minut na koniec zalać 100
                gramami brandy i spowodować jego odparowanie,
                posolić, dodać pieprz i pozostawić na małym płomieniu
                jeszcze przez około 20 minut.
 
 W między czasie w dużej
                ilości osolonej wody ugotować makaron świderki
                "al dente" następnie odcedzić w dużym
                naczyniu wymieszać wspólnie makaron z sosem
                grzybowym dodać śmietanę oraz pozostałą część
                masła.
 |