Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Świderki z grzybami

[ Fusilli con funghi ]


składniki na 4 osoby

- 400 gr. makaronu świderki
- 350 gr. świeżych grzybów
(mogą być także pieczarki)
2 łyżki oliwy z oliwek,
50 gr. masła
100 gr. brandy,
1/2 szklanki słodkiej śmietany,
sól,
pieprz,
duża ilość startego sera parmezan

Przygotowanie:
oczyścić dokładnie grzyby, wymyć a następnie pokroić w wąskie plasterki.

Całość umieścić w rondlu i przysmażyć na 25 gr. masełka dodając także jeden mały ząbek czosnku.

Kontynuować duszenie przez około 6-7 minut na koniec zalać 100 gramami brandy i spowodować jego odparowanie, posolić, dodać pieprz i pozostawić na małym płomieniu jeszcze przez około 20 minut.

W między czasie w dużej ilości osolonej wody ugotować makaron świderki "al dente" następnie odcedzić w dużym naczyniu wymieszać wspólnie makaron z sosem grzybowym dodać śmietanę oraz pozostałą część masła.

Dokładnie wymieszać dodać także dużą ilość startego sera parmezan i podawać natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego !

Uwagi:
w tym przepisie pochodzącym z południowej części italii jak widać z sosem grzybowym podawany jest także ser parmezan...
Sam przepis oraz jedna z fotografii pochodzi ze zbiorów Antonio Amato


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -