 |
składniki
na 4 osoby
-
400 gr. makaronu świderki
- 350 gr. świeżych grzybów
(mogą być także pieczarki)
2 łyżki oliwy z oliwek,
50 gr. masła
100 gr. brandy,
1/2 szklanki słodkiej śmietany,
sól,
pieprz,
duża ilość startego sera parmezan
Przygotowanie:
oczyścić dokładnie grzyby, wymyć a
następnie pokroić w wąskie plasterki.
Całość umieścić w
rondlu i przysmażyć na 25 gr. masełka dodając
także jeden mały ząbek czosnku.
Kontynuować duszenie
przez około 6-7 minut na koniec zalać 100
gramami brandy i spowodować jego odparowanie,
posolić, dodać pieprz i pozostawić na małym płomieniu
jeszcze przez około 20 minut.
W między czasie w dużej
ilości osolonej wody ugotować makaron świderki
"al dente" następnie odcedzić w dużym
naczyniu wymieszać wspólnie makaron z sosem
grzybowym dodać śmietanę oraz pozostałą część
masła.
|