Pokroić
bardzo drobno cebulę marchewkę i nóżkę selera a następnie
przyrumienić na dużym ogniu używając do tego celu 2
łyżki masełka.
1. Mieszać całość
drewnianą łyżką i w chwili kiedy cebulka nabierze właściwie
złocisty kolor dołożyć mięso.
2. Kontynuować
gotowanie prze kolejne 15 minut aż do chwili kiedy mięso
nabierze koloru ciemno kasztanowego. Dodać następnie
koncentrat pomidorowy czerwone wino oraz rosół.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i
kontynuować gotowanie przez kolejne 60 minut czyli
praktycznie do chwili w której sos w jego połowie
odparuje. Doprawić delikatnie solą oraz pieprzem. W między
czasie w osobnym dużym garnku zagotować wodę, posolić
i ugotować "al dente" makaron papardelle (szerszy
rodzaj wstążek).
3. Wyciągnąć mięso
z sosu, odłożyć na boku, pozostałą część sosu
przepuścić przez maszynkę, dodać przyprawę ziołową
sporządzoną z pietruszki rozmarynu i tymianku i na
samym końcu ponownie dodać mięso odrobinę soli i
pieprzu. W razie potrzeby gdyby sos był zbyt rzadki
przez chwilę spowodować jego odparowanie na intensywnym
płomieniu.
Po odcedzeniu makaronu wymieszać go wspólnie
z podgrzanym sosem i podawać z serem który serwujemy w
osobnym naczyniu celem posypania dania.
Smacznego !
|