| 
 Pokroić
        bardzo drobno cebulę marchewkę i nóżkę selera a następnie
        przyrumienić na dużym ogniu używając do tego celu 2
        łyżki masełka. 
 1. Mieszać całość
        drewnianą łyżką i w chwili kiedy cebulka nabierze właściwie
        złocisty kolor dołożyć mięso.
 
 2. Kontynuować
        gotowanie prze kolejne 15 minut aż do chwili kiedy mięso
        nabierze koloru ciemno kasztanowego. Dodać następnie
        koncentrat pomidorowy czerwone wino oraz rosół.
        Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i
        kontynuować gotowanie przez kolejne 60 minut czyli
        praktycznie do chwili w której sos w jego połowie
        odparuje. Doprawić delikatnie solą oraz pieprzem. W między
        czasie w osobnym dużym garnku zagotować wodę, posolić
        i ugotować "al dente" makaron papardelle (szerszy
        rodzaj wstążek).
 
 3. Wyciągnąć mięso
        z sosu, odłożyć na boku, pozostałą część sosu
        przepuścić przez maszynkę, dodać przyprawę ziołową
        sporządzoną z pietruszki rozmarynu i tymianku i na
        samym końcu ponownie dodać mięso odrobinę soli i
        pieprzu. W razie potrzeby gdyby sos był zbyt rzadki
        przez chwilę spowodować jego odparowanie na intensywnym
        płomieniu.
 
 Po odcedzeniu makaronu wymieszać go wspólnie
        z podgrzanym sosem i podawać z serem który serwujemy w
        osobnym naczyniu celem posypania dania.
 Smacznego !
 
 |