Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Makaron pappardelle w sosie z zająca
[ Pappardelle con sugo di lepre ]


składniki na 4 osoby

- 400 gr. makaronu "pappardelle" (czyli np. szersze wstążki) - 1 cebula - 1 marchew -
- 1 nóżka selera naciowego - 2 łyżeczki masła - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego -
- 250 ml. czerwonego wytrawnego wina - 250 gr. mięsa z zająca "szaraka" (bez kości) - sól -
- pieprz - 2 łyżki przyprawy ziołowej w postaci drobno posiekanych wspólnie: naci zielonej pietruszki + rozmarynu + tymianku. - 50 gr. sera parmezan - 1 litr wrzącego rosołu -


Pokroić bardzo drobno cebulę marchewkę i nóżkę selera a następnie przyrumienić na dużym ogniu używając do tego celu 2 łyżki masełka.

1. Mieszać całość drewnianą łyżką i w chwili kiedy cebulka nabierze właściwie złocisty kolor dołożyć mięso.

2. Kontynuować gotowanie prze kolejne 15 minut aż do chwili kiedy mięso nabierze koloru ciemno kasztanowego. Dodać następnie koncentrat pomidorowy czerwone wino oraz rosół. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i kontynuować gotowanie przez kolejne 60 minut czyli praktycznie do chwili w której sos w jego połowie odparuje. Doprawić delikatnie solą oraz pieprzem. W między czasie w osobnym dużym garnku zagotować wodę, posolić i ugotować "al dente" makaron papardelle (szerszy rodzaj wstążek).

3. Wyciągnąć mięso z sosu, odłożyć na boku, pozostałą część sosu przepuścić przez maszynkę, dodać przyprawę ziołową sporządzoną z pietruszki rozmarynu i tymianku i na samym końcu ponownie dodać mięso odrobinę soli i pieprzu. W razie potrzeby gdyby sos był zbyt rzadki przez chwilę spowodować jego odparowanie na intensywnym płomieniu.

Po odcedzeniu makaronu wymieszać go wspólnie z podgrzanym sosem i podawać z serem który serwujemy w osobnym naczyniu celem posypania dania.

Smacznego !


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -