| 
 Przygotowanie
        ciasta:połączyć mąkę wspólnie z jajkami,
        dodać szczyptę soli, następnie wyrobić dokładnie
        celem otrzymania jednolitej i plastycznej masy. W czasie
        wyrabiania dodać także odrobinę letniej wody, która ułatwi
        przygotowanie samego ciasta.
 Wskazane jest
        pozostawienie ciasta na około 20 minut w spoczynku pod
        przykryciem lnianej lekko wilgotnej ściereczki a następnie
        możemy rozwałkować i pokroić go na prostokąty z których
        wykonywać będziemy rulony wewnątrz których znajdzie
        się następnie nasz farsz.
 
 Przygotowanie
        farszu:
 w osolonej wodzie ugotować brokuły. W rondlu na oliwie
        przysmażyć na złoty kolor piórko czosnku, następnie
        dodać pomidory (najlepiej "pelati" lub świeże
        drobno pokrojone bez skórki), ugotowane brokuły, drobno
        pokrojoną nać zielonej pietruszki, sól i pieprz. Gotować całość
        przez około 20 minut na małym ogniu, następnie zdjąć
        z palnika, dodać kilka łyżeczek startego sera pecorino
        (lub innego owczego sera pikantnego).
 Na gotującej się
        wodzie sparzyć przez minutę pokrojone kawałki ciasta,
        następnie rozłożyć je na czystej ściereczce celem
        wystudzenia. Następnie na wystudzonych prostokątach
        ciasta ułożyć zgęstniałą masę naszego farszu, następnie
        pozawijać prostokąty nadając im formę rurek typu
        cannelloni.
 Cannelloni umieścić
        jednowarstwowo w naczyniu żaroodpornym, posypać małymi
        kawałkami margaryny i całość umieścić w piekarniku
        na około 10 minut.
 Podawanie tego dania jest wskazane wspólnie
        z fasolką
        po wiejsku. Fasolka po
        wiejsku:podpiec na margarynie drobno posiekaną cebulę, zdjąć
        z ognia i połączyć z drobno posiekaną natką z
        zielonej pietruszki, czosnkiem oraz boczkiem, wymieszać,
        ponownie wstawić na ogień i połączyć z jedną lub
        dwiema puszkami białego groszku. Podgrzać wspólnie
        przez moment i podawać wspólnie z cannelloni.
 Jeżeli nie mamy gotowego konserwowego białego groszku w
        sosie własnym możemy sami przygotować go wcześniej,
        mocząc, gotując i odcedzając z wody naszą białą
        fasolkę.
 
 
 
 |