Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Cannelloni zapiekane
[Cannelloni gratinati]

 


składniki na 4 osoby

CIASTO:
250 gr. białej mąki
2 jajka,
sól,
letnia woda,
FARSZ:
600 gr. brokułów,
500 gr. pomidorów
("pelati" bez skórki),
1 ząbek czosnku,
ser pecorino (owczy pikantny),
zielona pietruszka,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie ciasta:
połączyć mąkę wspólnie z jajkami, dodać szczyptę soli, następnie wyrobić dokładnie celem otrzymania jednolitej i plastycznej masy. W czasie wyrabiania dodać także odrobinę letniej wody, która ułatwi przygotowanie samego ciasta.
Wskazane jest pozostawienie ciasta na około 20 minut w spoczynku pod przykryciem lnianej lekko wilgotnej ściereczki a następnie możemy rozwałkować i pokroić go na prostokąty z których wykonywać będziemy rulony wewnątrz których znajdzie się następnie nasz farsz.

Przygotowanie farszu:
w osolonej wodzie ugotować brokuły. W rondlu na oliwie przysmażyć na złoty kolor piórko czosnku, następnie dodać pomidory (najlepiej "pelati" lub świeże drobno pokrojone bez skórki), ugotowane brokuły, drobno pokrojoną nać zielonej pietruszki, sól i pieprz. Gotować całość przez około 20 minut na małym ogniu, następnie zdjąć z palnika, dodać kilka łyżeczek startego sera pecorino (lub innego owczego sera pikantnego).
Na gotującej się wodzie sparzyć przez minutę pokrojone kawałki ciasta, następnie rozłożyć je na czystej ściereczce celem wystudzenia. Następnie na wystudzonych prostokątach ciasta ułożyć zgęstniałą masę naszego farszu, następnie pozawijać prostokąty nadając im formę rurek typu cannelloni.
Cannelloni umieścić jednowarstwowo w naczyniu żaroodpornym, posypać małymi kawałkami margaryny i całość umieścić w piekarniku na około 10 minut.

Podawanie tego dania jest wskazane wspólnie z fasolką po wiejsku.

Fasolka po wiejsku:
podpiec na margarynie drobno posiekaną cebulę, zdjąć z ognia i połączyć z drobno posiekaną natką z zielonej pietruszki, czosnkiem oraz boczkiem, wymieszać, ponownie wstawić na ogień i połączyć z jedną lub dwiema puszkami białego groszku. Podgrzać wspólnie przez moment i podawać wspólnie z cannelloni.
Jeżeli nie mamy gotowego konserwowego białego groszku w sosie własnym możemy sami przygotować go wcześniej, mocząc, gotując i odcedzając z wody naszą białą fasolkę.



Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -