Przygotowanie
ciasta:
połączyć mąkę wspólnie z jajkami,
dodać szczyptę soli, następnie wyrobić dokładnie
celem otrzymania jednolitej i plastycznej masy. W czasie
wyrabiania dodać także odrobinę letniej wody, która ułatwi
przygotowanie samego ciasta.
Wskazane jest
pozostawienie ciasta na około 20 minut w spoczynku pod
przykryciem lnianej lekko wilgotnej ściereczki a następnie
możemy rozwałkować i pokroić go na prostokąty z których
wykonywać będziemy rulony wewnątrz których znajdzie
się następnie nasz farsz.
Przygotowanie
farszu:
w osolonej wodzie ugotować brokuły. W rondlu na oliwie
przysmażyć na złoty kolor piórko czosnku, następnie
dodać pomidory (najlepiej "pelati" lub świeże
drobno pokrojone bez skórki), ugotowane brokuły, drobno
pokrojoną nać zielonej pietruszki, sól i pieprz. Gotować całość
przez około 20 minut na małym ogniu, następnie zdjąć
z palnika, dodać kilka łyżeczek startego sera pecorino
(lub innego owczego sera pikantnego).
Na gotującej się
wodzie sparzyć przez minutę pokrojone kawałki ciasta,
następnie rozłożyć je na czystej ściereczce celem
wystudzenia. Następnie na wystudzonych prostokątach
ciasta ułożyć zgęstniałą masę naszego farszu, następnie
pozawijać prostokąty nadając im formę rurek typu
cannelloni.
Cannelloni umieścić
jednowarstwowo w naczyniu żaroodpornym, posypać małymi
kawałkami margaryny i całość umieścić w piekarniku
na około 10 minut.
Podawanie tego dania jest wskazane wspólnie
z fasolką
po wiejsku.
Fasolka po
wiejsku:
podpiec na margarynie drobno posiekaną cebulę, zdjąć
z ognia i połączyć z drobno posiekaną natką z
zielonej pietruszki, czosnkiem oraz boczkiem, wymieszać,
ponownie wstawić na ogień i połączyć z jedną lub
dwiema puszkami białego groszku. Podgrzać wspólnie
przez moment i podawać wspólnie z cannelloni.
Jeżeli nie mamy gotowego konserwowego białego groszku w
sosie własnym możemy sami przygotować go wcześniej,
mocząc, gotując i odcedzając z wody naszą białą
fasolkę.
|