| 
 Wkurzone
        rurki z zielonym groszkiem[Penne all'arrabbiata con piselli]
 
 składniki na 4 osoby
 - 400 gr.
        makaronu penne (rurki) - 250 gr. świeżych grzybów
        pieczarek -
 - 200 gr. zielonego groszku - 100 gr. świeżego boczku -
 - 1 konserwa pomidorów w sosie własnym (najlepiej typu
        "pelati" bez skórki) -
 - 50 gr. masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 ząbki
        czosnku -
 - kilka listków bazylii - ser owczy - ostra papryczka (typu
        "peperoncino") -
 - 1 pęczek natki z pietruszki - sól - pieprz -
 
 Przygotowanie: Umyć grzyby i
        pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle, dodać sól,
        pieprz, posiekaną natkę, gotować na małym ogniu przez
        kilka minut.W osobnym garnku,
        na oliwie, podsmażyć rozgnieciony czosnek i pokrojony w
        kostkę boczek, dodać rozdrobnioną papryczkę (peperoncino),
        zielony groszek, pokrojone drobno pomidory, bazylię,
        posolić i gotować na małym ogniu przez kilka minut.
 Na koniec połączyć
        z grzybami i mieszać jeszcze przez chwilę do ich
        ugotowania.
 Makaron rurki (penne)
        ugotować "al dente", wymieszać z sosem,
        posypać serem i natychmiast podawać.
  
 
 |