Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Wkurzone rurki z zielonym groszkiem
[Penne all'arrabbiata con piselli]


składniki na 4 osoby

- 400 gr. makaronu penne (rurki) - 250 gr. świeżych grzybów pieczarek -
- 200 gr. zielonego groszku - 100 gr. świeżego boczku -
- 1 konserwa pomidorów w sosie własnym (najlepiej typu "pelati" bez skórki) -
- 50 gr. masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku -
- kilka listków bazylii - ser owczy - ostra papryczka (typu "peperoncino") -
- 1 pęczek natki z pietruszki - sól - pieprz -


Przygotowanie:

Umyć grzyby i pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle, dodać sól, pieprz, posiekaną natkę, gotować na małym ogniu przez kilka minut.
W osobnym garnku, na oliwie, podsmażyć rozgnieciony czosnek i pokrojony w kostkę boczek, dodać rozdrobnioną papryczkę (peperoncino), zielony groszek, pokrojone drobno pomidory, bazylię, posolić i gotować na małym ogniu przez kilka minut.
Na koniec połączyć z grzybami i mieszać jeszcze przez chwilę do ich ugotowania.
Makaron rurki (penne) ugotować "al dente", wymieszać z sosem, posypać serem i natychmiast podawać.




Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -