
Wkurzone
rurki z zielonym groszkiem
[Penne all'arrabbiata con piselli]
składniki na 4 osoby
- 400 gr.
makaronu penne (rurki) - 250 gr. świeżych grzybów
pieczarek -
- 200 gr. zielonego groszku - 100 gr. świeżego boczku -
- 1 konserwa pomidorów w sosie własnym (najlepiej typu
"pelati" bez skórki) -
- 50 gr. masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 ząbki
czosnku -
- kilka listków bazylii - ser owczy - ostra papryczka (typu
"peperoncino") -
- 1 pęczek natki z pietruszki - sól - pieprz -
Przygotowanie:
Umyć grzyby i
pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle, dodać sól,
pieprz, posiekaną natkę, gotować na małym ogniu przez
kilka minut.
W osobnym garnku,
na oliwie, podsmażyć rozgnieciony czosnek i pokrojony w
kostkę boczek, dodać rozdrobnioną papryczkę (peperoncino),
zielony groszek, pokrojone drobno pomidory, bazylię,
posolić i gotować na małym ogniu przez kilka minut.
Na koniec połączyć
z grzybami i mieszać jeszcze przez chwilę do ich
ugotowania.
Makaron rurki (penne)
ugotować "al dente", wymieszać z sosem,
posypać serem i natychmiast podawać.

|