Przygotowanie:
Ugotować szpinak
w małej ilości wody, dobrze odcisnąć i posiekać,
przyprawić solą i pieprzem.
Z mąki, jajek i
szczypty soli zagnieść ciasto, dobrze wyrobić,
rozwałkować duży placek.
Rozłożyć na
całej powierzchni szpinak, pokrojoną szynkę i
plasterki sera (emental).
Zwinąć w rulon
(zrolować), następnie zawinąć w białą ściereczkę,
związać dobrze i dokładnie jej końce i gotować w
osolonej wodzie przez ok. 20 minut.
Gdy się ugotuje i
lekko przestygnie wyjąć ze ściereczki i pokroić w
plastry w szerokości 1-1,5 cm.
Plastry ułożyć
w żaroodpornym naczyniu posypać tartym serem i polać
rozpuszczoną margaryną.
Wstawić do
gorącego piekarnika na około 10 minut.
Podawać na
gorąco.
Smacznego !!!
Uwagi:
można przygotować rulon dzień wcześniej a wstawić do
piekarnika w ostatniej chwili.
|