| Przygotowanie: 
 Ugotować szpinak
        w małej ilości wody, dobrze odcisnąć i posiekać,
        przyprawić solą i pieprzem.
 Z mąki, jajek i
        szczypty soli zagnieść ciasto, dobrze wyrobić,
        rozwałkować duży placek.
 Rozłożyć na
        całej powierzchni szpinak, pokrojoną szynkę i
        plasterki sera (emental).
 
 Zwinąć w rulon
        (zrolować), następnie zawinąć w białą ściereczkę,
        związać dobrze i dokładnie jej końce i gotować w
        osolonej wodzie przez ok. 20 minut.
 
 Gdy się ugotuje i
        lekko przestygnie wyjąć ze ściereczki i pokroić w
        plastry w szerokości 1-1,5 cm.
 Plastry ułożyć
        w żaroodpornym naczyniu posypać tartym serem i polać
        rozpuszczoną margaryną.
 
 Wstawić do
        gorącego piekarnika na około 10 minut.
 
 Podawać na
        gorąco.
 
 Smacznego !!!
 
 Uwagi:
        można przygotować rulon dzień wcześniej a wstawić do
        piekarnika w ostatniej chwili.
 
 
 |