Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Pierożki w stylu Lucana (*)
[Ravioloni alla Lucana (*)]


12-06-2000 - 18-06-2000

składniki na 4 osoby

CIASTO:
500 gr. mąki
4 jajka,
sól

NADZIENIE:
250 gr. białego sera,
50 gr. owczego sera
(lub ser parmezan),
2 jajka,
natka z zielonej pietruszki,
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Z mąki, jajek oraz szczypty soli zagnieść ciasto, dodać kilka łyżek letniej wody, dobrze wyrobić.

Najlepiej podawać z rozpuszczonym masłem lub sosem z pieczeni albo z ragu' (NA FOTOGRAFII).
Przykryć czystą lnianą lekko wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło....Do miseczki wyłożyć biały ser i rozgnieść dobrze widelcem, dodać jajka, sól pieprz, starty ser i posiekaną natkę, całość wymieszać.

Podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować.... Na jednym rozłożyć łyżeczką nadzienie w formie kulek w odległości około 4-5 cm. , przykryć drugim rozwałkowanym plackiem i wykroić pierożki.

Następnie odłożyć je na boku celem dokładnego ich wyschnięcia.

Pierożki gotujemy w dużej ilości osolonej wody.

Smacznego !!!

(*) Pierożki biorą swą nazwę z południowego rejonu Lucania (stare określenie łacińskie) aktualnie rejon Basilicata - gdzie nadal są miejscową specjalnością.


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -