Przygotowanie:
Z mąki, jajek oraz
szczypty soli zagnieść ciasto, dodać kilka łyżek
letniej wody, dobrze wyrobić.

Najlepiej podawać z
rozpuszczonym masłem lub sosem z pieczeni albo z
ragu' (NA FOTOGRAFII). |
Przykryć czystą lnianą
lekko wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło....Do miseczki wyłożyć biały
ser i rozgnieść dobrze widelcem, dodać jajka,
sól pieprz, starty ser i posiekaną natkę, całość
wymieszać.
Podzielić ciasto na dwie
części i rozwałkować.... Na jednym rozłożyć łyżeczką
nadzienie w formie kulek w odległości około 4-5
cm. , przykryć drugim rozwałkowanym plackiem i
wykroić pierożki.
Następnie odłożyć je
na boku celem dokładnego ich wyschnięcia.
Pierożki gotujemy w dużej
ilości osolonej wody. |