| Przygotowanie: 
 Z mąki, jajek oraz
                szczypty soli zagnieść ciasto, dodać kilka łyżek
                letniej wody, dobrze wyrobić.
 
  Najlepiej podawać z
                rozpuszczonym masłem lub sosem z pieczeni albo z
                ragu' (NA FOTOGRAFII).
 | Przykryć czystą lnianą
                lekko wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło....Do miseczki wyłożyć biały
                ser i rozgnieść dobrze widelcem, dodać jajka,
                sól pieprz, starty ser i posiekaną natkę, całość
                wymieszać. 
 Podzielić ciasto na dwie
                części i rozwałkować.... Na jednym rozłożyć łyżeczką
                nadzienie w formie kulek w odległości około 4-5
                cm. , przykryć drugim rozwałkowanym plackiem i
                wykroić pierożki.
 
 Następnie odłożyć je
                na boku celem dokładnego ich wyschnięcia.
 
 Pierożki gotujemy w dużej
                ilości osolonej wody.
 |