Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Pomidory nadziewane makaronem

[Pomodori farciti ai maccheroni]




składniki na 4 porcje

200 gr. drobnego makaronu,
1 łyżka posiekanej natki z pietruszki,
1 łyżka posiekanej mięty,
4 łyżki oliwy z oliwek,
4 świeże duże i twarde pomidory,
sól, pieprz do smaku


P
rzygotowanie:
Umyć pomidory i odkroić pierwszy spory plaster pomidora (nie wyrzucać) wydrążyć z pozostałej reszty miąższ.

Ułożyć pomidory w żaroodpornym naczyniu, posolić i posmarować oliwą.

Ugotować makaron "al dente", odcedzić, przyprawić oliwa i posiekaną pietruszką i miętą.

Napełnić pomidory makaronem, polać odrobiną oliwy i przykryć odkrojonym plastrem pomidora.

Zapiec w gorącym piekarniku.

Powyższe danie można podawać także na zimno. Celem uszlachetnienia i uzyskania dodatkowego smaku można dodać fileciki anchois.

Smacznego !!!

Uwagi:
Samo danie jest szybkim w przygotowaniu oraz dosyć eleganckim i wartym przygotowania na różnego rodzaju uroczystości w gronie przyjaciół.

W przypadku małych pomidorów należy zwiększyć ich liczbę przez dwa na porcję.

 


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -