Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Rurki makaronowe o bogatym smaku

[Penne al gusto ricco]



składniki dla 4 osób

400 gr. makaronu,
500 gr. świeżych pomidorów,
2 ząbki czosnku,
1 ostra papryczka (peperoncino),
20 szt. czarnych oliwek,
1 łyżka kaparów,
1 pęczek natki z pietruszki,
1/2 kostki rosołowej,
oliwa z oliwek,
50 gr. masła,
sól, pieprz do smaku


P
rzygotowanie:
Sparzyć pomidory w gotującej się wodzie przez kilka minut, obrać ze skórki i drobno pokroić. Umyć i posiekać natkę. Wypestkowane oliwki pokroić razem z kaparami. W szerokim rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekany drobniutko czosnek, dodać oliwki z kaparami, wymieszać. Dodać pomidory, pikantną papryczkę (peperoncino), pół kostki rosołowej, sól i pieprz, dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Kilka minut przed końcem gotowania dodać natkę.

W dużej ilości posolonej wody ugotować makaron "al dente", odcedzić i połączyć z gorącym sosem.

Podawać natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego !!!

Uwagi:
Sos do powyższego przepisu po małej modyfikacji może służyć do podania dania na zimno.
Należy umieścić wszystkie - za wyjątkiem kostki rosołowej - składniki w dużym naczyniu w chwili kiedy nie są one jeszcze ugotowane dodać jedną drobno pokrojoną rybkę anachois. ...Dokładnie wymieszać i pozostawić na jedną noc wspólnie. ....Makaron po ugotowaniu należy ochłodzić strumieniem zimnej wody a po jego odcedzeniu wymieszać wspólnie z przygotowanym sosem i pozostawić celem "dojścia" jeszcze przez jedną godzinę w chłodnym miejscu (wskazana lodówka).

 


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -