Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


 

Spaghetti z pulpecikami
[Spaghetti con le polpettine]



składniki na 5-6 osób


500 g. spaghetti
300 g. drobno zmielonego mięsa wołowego
1 plasterek szynki gotowanej (ok. 50 gr.)
(wskazane wspólne zmielenie mięsa i szynki)
2 surowe żółtka
1 ugotowany ziemniak
300 gr. przecieru pomidorowego
(lub pomidory pelati konserwowe)

1 nać zielonej pietruszki
2 średniej wielkości cebule
olej
1 łyżka masła
3-4 łyżki startego sera parmezan
sól,
pieprz,
(wskazane dobre czerwone wino)

Przygotowanie:

Pulpeciki:
Do miseczki włożyć drobno zmielone mięso wspólnie z drobno pokrojoną szynką (najlepiej, żeby była ona zmielona już wspólnie z mięsem) ugotowanym ziemniakiem przeciśniętym na masę (lub zmielonym przez maszynkę do mielenia), 3-4 łyżki sera parmezan oraz dwa żółtka.
Ugniatać wspólnie całość do uzyskania jednolitej elastycznej masy dodając odrobinę posiekanej zielonej pietruszki, sól i pieprz wg. własnego smaku.
Rękoma posypanymi mąką uformować malutkie pulpeciki (maksimum 1-2 cm. średnicy) odkładając je na posypaną mąką wcześniej powierzchnię.
Rozgrzać olej na szerokiej patelni lub rondlu włożyć delikatnie wszystkie pulpeciki pozostawiając trochę miejsca pomiędzy nimi.
Na dużym ogniu piec je następnie na kolor złocisty, mieszając co jakiś czas delikatnie. W chwili osiągnięcia zamierzonego koloru złocistego, zmniejszyć płomień i kontynuować pieczenie przez kolejnych kilka minut celem dokładnego upieczenia się ich wewnątrz.
Po upieczeniu wyłożyć pulpeciki na gorącym talerzu wyłożonym papierem celem odsączenia pozostałości tłuszczu z pieczenia.
Sos do pulpecików:
Na szerokiej patelni lub rondlu zarumienić na oleju i 1 łyżce masła, pokrojoną w drobne plasterki cebulę, dodać następnie przecier pomidorowy (lub zmiksowane pomidory konserwowe pelati) pozostawić na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut mieszając co jakiś czas.
Do tak przygotowanego sosu dodać następnie pulpeciki, doprowadzić przez moment do wspólnego zagotowania, następnie wyłączyć płomień, nakryć szczelnie celem wzajemnego przejścia aromatycznego zapachu przez kilka kolejnych minut.
Jeżeli konsystencja sosu jest zbyt gęsta, możną dodać odrobinę wody w końcowym stadium gotowania.
W przypadku jeżeli jest on zbyt rzadki pozostawić na intensywnym ogniu celem odparowania części wody.
Spaghetti:
Makaron spaghetti ugotowany "
al dente" odcedzić i połączyć wspólnie z przygotowanym sosem mieszając jak najbardziej delikatnie aby nie uszkodzić pulpecików. W czasie mieszania wskazane jest również dodanie pozostałej części posiekanej zielonej pietruszki.

Podawać natychmiast i najbardziej wskazane jeżeli w towarzystwie dobrego mocnego
czerwonego wina.
Smacznego !!!

Uwagi:
Powyższy przepis jest jednym z trudniejszych do realizacji nie mniej jednak jako bardzo wykwintny typ dania, przeznaczony jest na wszelkiego rodzaju uroczystości i spotkania w czasie których pragniemy być docenieni i dowartościowani przez zaproszonych Gości.

Słowniczek: [italiano-polacco-włoski-polski]
[Polpette=
Pulpety] - [Polpettine=Pulpeciki] - [Polpetta=Pulpeta]


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -