500 g. spaghetti
300 g. drobno zmielonego mięsa wołowego
1 plasterek szynki gotowanej (ok. 50 gr.)
(wskazane wspólne zmielenie
mięsa i szynki)
2 surowe żółtka
1 ugotowany ziemniak
300 gr. przecieru pomidorowego
(lub pomidory pelati
konserwowe)
|
1 nać zielonej pietruszki
2 średniej wielkości cebule
olej
1 łyżka masła
3-4 łyżki startego sera parmezan
sól,
pieprz,
(wskazane
dobre czerwone wino) |
Przygotowanie:
Pulpeciki:
Do miseczki włożyć drobno zmielone mięso wspólnie z
drobno pokrojoną szynką (najlepiej, żeby była ona
zmielona już wspólnie z mięsem) ugotowanym ziemniakiem
przeciśniętym na masę (lub zmielonym przez maszynkę
do mielenia), 3-4 łyżki sera parmezan oraz dwa żółtka.
Ugniatać wspólnie całość do uzyskania jednolitej
elastycznej masy dodając odrobinę posiekanej zielonej
pietruszki, sól i pieprz wg. własnego smaku.
Rękoma posypanymi mąką uformować malutkie pulpeciki (maksimum
1-2 cm. średnicy) odkładając je na posypaną mąką
wcześniej powierzchnię.
Rozgrzać olej na szerokiej patelni lub rondlu włożyć
delikatnie wszystkie pulpeciki pozostawiając trochę
miejsca pomiędzy nimi.
Na dużym ogniu piec je następnie na kolor złocisty,
mieszając co jakiś czas delikatnie. W chwili osiągnięcia
zamierzonego koloru złocistego, zmniejszyć płomień i
kontynuować pieczenie przez kolejnych kilka minut celem
dokładnego upieczenia się ich wewnątrz.
Po upieczeniu wyłożyć pulpeciki na gorącym talerzu wyłożonym
papierem celem odsączenia pozostałości tłuszczu z
pieczenia.
Sos do pulpecików:
Na szerokiej patelni lub rondlu zarumienić na oleju i 1 łyżce
masła, pokrojoną w drobne plasterki cebulę, dodać
następnie przecier pomidorowy (lub zmiksowane pomidory
konserwowe pelati) pozostawić na małym ogniu przez
kolejne 10-15 minut mieszając co jakiś czas.
Do tak przygotowanego sosu dodać następnie pulpeciki,
doprowadzić przez moment do wspólnego zagotowania, następnie
wyłączyć płomień, nakryć szczelnie celem wzajemnego
przejścia aromatycznego zapachu przez kilka kolejnych
minut.
Jeżeli konsystencja sosu jest zbyt gęsta, możną dodać
odrobinę wody w końcowym stadium gotowania.
W przypadku jeżeli jest on zbyt rzadki pozostawić na
intensywnym ogniu celem odparowania części wody.
Spaghetti:
Makaron spaghetti ugotowany "al dente" odcedzić i połączyć wspólnie z
przygotowanym sosem mieszając jak najbardziej
delikatnie aby nie uszkodzić pulpecików. W czasie
mieszania wskazane jest również dodanie pozostałej części
posiekanej zielonej pietruszki.
Podawać natychmiast i najbardziej wskazane jeżeli w
towarzystwie dobrego mocnego czerwonego wina.
Smacznego !!!
Uwagi:
Powyższy przepis jest jednym z trudniejszych do
realizacji nie mniej jednak jako bardzo wykwintny typ
dania, przeznaczony jest na wszelkiego rodzaju uroczystości
i spotkania w czasie których pragniemy być docenieni i
dowartościowani przez zaproszonych Gości.
Słowniczek:
[italiano-polacco-włoski-polski]
[Polpette=Pulpety] - [Polpettine=Pulpeciki] - [Polpetta=Pulpeta]
|