| 
 
            
                | 500 g. spaghetti300 g. drobno zmielonego mięsa wołowego
 1 plasterek szynki gotowanej (ok. 50 gr.)
 (wskazane wspólne zmielenie
                mięsa i szynki)
 2 surowe żółtka
 1 ugotowany ziemniak
 300 gr. przecieru pomidorowego
 (lub pomidory pelati
                konserwowe)
 | 1 nać zielonej pietruszki 2 średniej wielkości cebule
 olej
 1 łyżka masła
 3-4 łyżki startego sera parmezan
 sól,
 pieprz,
 (wskazane
                dobre czerwone wino)
 | 
 Przygotowanie: Pulpeciki:Do miseczki włożyć drobno zmielone mięso wspólnie z
        drobno pokrojoną szynką (najlepiej, żeby była ona
        zmielona już wspólnie z mięsem) ugotowanym ziemniakiem
        przeciśniętym na masę (lub zmielonym przez maszynkę
        do mielenia), 3-4 łyżki sera parmezan oraz dwa żółtka.
 Ugniatać wspólnie całość do uzyskania jednolitej
        elastycznej masy dodając odrobinę posiekanej zielonej
        pietruszki, sól i pieprz wg. własnego smaku.
 Rękoma posypanymi mąką uformować malutkie pulpeciki (maksimum
        1-2 cm. średnicy) odkładając je na posypaną mąką
        wcześniej powierzchnię.
 Rozgrzać olej na szerokiej patelni lub rondlu włożyć
        delikatnie wszystkie pulpeciki pozostawiając trochę
        miejsca pomiędzy nimi.
 Na dużym ogniu piec je następnie na kolor złocisty,
        mieszając co jakiś czas delikatnie. W chwili osiągnięcia
        zamierzonego koloru złocistego, zmniejszyć płomień i
        kontynuować pieczenie przez kolejnych kilka minut celem
        dokładnego upieczenia się ich wewnątrz.
 Po upieczeniu wyłożyć pulpeciki na gorącym talerzu wyłożonym
        papierem celem odsączenia pozostałości tłuszczu z
        pieczenia.
 Sos do pulpecików:
 Na szerokiej patelni lub rondlu zarumienić na oleju i 1 łyżce
        masła, pokrojoną w drobne plasterki cebulę, dodać
        następnie przecier pomidorowy (lub zmiksowane pomidory
        konserwowe pelati) pozostawić na małym ogniu przez
        kolejne 10-15 minut mieszając co jakiś czas.
 Do tak przygotowanego sosu dodać następnie pulpeciki,
        doprowadzić przez moment do wspólnego zagotowania, następnie
        wyłączyć płomień, nakryć szczelnie celem wzajemnego
        przejścia aromatycznego zapachu przez kilka kolejnych
        minut.
 Jeżeli konsystencja sosu jest zbyt gęsta, możną dodać
        odrobinę wody w końcowym stadium gotowania.
 W przypadku jeżeli jest on zbyt rzadki pozostawić na
        intensywnym ogniu celem odparowania części wody.
 Spaghetti:
 Makaron spaghetti ugotowany "al dente" odcedzić i połączyć wspólnie z
        przygotowanym sosem mieszając jak najbardziej
        delikatnie aby nie uszkodzić pulpecików. W czasie
        mieszania wskazane jest również dodanie pozostałej części
        posiekanej zielonej pietruszki.
 
 Podawać natychmiast i najbardziej wskazane jeżeli w
        towarzystwie dobrego mocnego czerwonego wina.
 Smacznego !!!
 
 Uwagi:
 Powyższy przepis jest jednym z trudniejszych do
        realizacji nie mniej jednak jako bardzo wykwintny typ
        dania, przeznaczony jest na wszelkiego rodzaju uroczystości
        i spotkania w czasie których pragniemy być docenieni i
        dowartościowani przez zaproszonych Gości.
 
 Słowniczek:
        [italiano-polacco-włoski-polski]
 [Polpette=Pulpety] - [Polpettine=Pulpeciki] - [Polpetta=Pulpeta]
 
 
 |