Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Makaron rurki zapiekane
[Pennette dal forno]



składniki na 4 osoby

 300 g. makaronu
300 g. świeżych pomidorów
200 g. zielonego groszku
  (może być mrożony lub konserwowy)
1 mozzarella
1 cebula
5 łyżek oliwy
kilka listków bazylii
4 łyżki parmezanu
sól,
pieprz

Przygotowanie:

Sparzyć pomidory w gotującej się wodzie , obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pokroić w kostkę także mozzarellę. W garnku rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną drobno cebulę, smażyć powoli żeby cebula się zeszkliła.
Dodać pomidory, groszek, przyprawić solą i pieprzem. Gotować 15-20 minut, na koniec dodać pokrojone listki bazylii. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron "al dente", odcedzić i wymieszać z połową przygotowanego sosu. Posmarować oliwą żaroodporne naczynie i wyłożyć połowę makaronu, polać częścią pozostałego sosu, rozłożyć na całej powierzchni połowę pokrojonej mozzarelli, posypać 2 łyżkami startego parmezanu.
Powtórzyć tak samo z resztą składników. Wstawić do gorącego piekarnika, zapiekać przez około 10-15 minut.
Podawać na gorąco.

Smacznego !!!


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -