Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


 
(Maccheroni = Rurki)

Rurki po sycylijsku
[Maccheroni alla siciliana]



składniki na 4 osoby


300 g. makaronu
500 g. świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów (pelati)
100 g. czarnych oliwek
1 zielona papryka
1 łyżka kapar

2 rybki anchois (sardele=acciughe)
1 ząbek czosnku
1 mały pęczek natki z pietruszki
3 łyżki oliwy
sól,
pieprz

Przygotowanie:

Umyć paprykę , usunąć pestki i pokroić w paseczki , pomidory sparzyć w gorącej wodzie , obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę , dodać roztarty czosnek i podsmażyć (tak żeby się nie zarumienił).
Dodać paprykę i dusić dotąd aż trochę zmięknie. Dołożyć wypestkowane oliwki , pokrojone rybki anchois, posiekane kapary i pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 20 minut. Na koniec dodać posiekaną natkę.
W między czasie w dużej ilości osolonej wody ugotować makaron "al dente", odcedzić i wymieszać z gotowym sosem.
Podawać natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego !!!


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów

Następny przepis

 
Strona Startowa


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -
Fotografie własnością Firmy Pagani