| 
 
            
                | 300
                gr. makaronu250 gr. chudego mięsa wołowego,
 250 gr. świeżych pomidorów,
 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 30 gr. owczego sera,
 0,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina
 
 | 5
                łyżek oliwy, 1 cebula,
 1 ząbek czosnku,
 1 listek laurowy,
 kilka listków bazylii,
 mały pęczek natki zielonej pietruszki
 sól i pieprz do smaku
 | 
 Przygotowanie: W szerokim rondlu rozgrzać oliwę i
        dodać posiekaną: cebulę, czosnek, natkę z zielonej
        pietruszki oraz bazylię.Podsmażyć przez kilka minut, dodać mięso w całości
        i obsmażyć ze wszystkich stron.
 Dodać listek laurowy, sól, pieprz, wino, przetarte
        przez sito pomidory, koncentrat pomidorowy - wymieszać i
        gotować przez kolejne 30 minut.
 Wyjąć mięso, drobno pokroić i powtórnie połączyć
        z sosem.
 W między czasie w dużej ilości
        osolonej wody ugotować makaron "al dente",
        odcedzić i wymieszać z przygotowanym sosem.Posypać startym owczym serem i natychmiast podawać.
 Smacznego
        !!!
 Uwagi:
 Świeże pomidory można zastąpić pomidorami z puszki.
   |