300
gr. makaronu
250 gr. chudego mięsa wołowego,
250 gr. świeżych pomidorów,
1 łyżka koncentratu pomidorowego
30 gr. owczego sera,
0,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina
|
5
łyżek oliwy,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 listek laurowy,
kilka listków bazylii,
mały pęczek natki zielonej pietruszki
sól i pieprz do smaku |
Przygotowanie:
W szerokim rondlu rozgrzać oliwę i
dodać posiekaną: cebulę, czosnek, natkę z zielonej
pietruszki oraz bazylię.
Podsmażyć przez kilka minut, dodać mięso w całości
i obsmażyć ze wszystkich stron.
Dodać listek laurowy, sól, pieprz, wino, przetarte
przez sito pomidory, koncentrat pomidorowy - wymieszać i
gotować przez kolejne 30 minut.
Wyjąć mięso, drobno pokroić i powtórnie połączyć
z sosem.
W między czasie w dużej ilości
osolonej wody ugotować makaron "al dente",
odcedzić i wymieszać z przygotowanym sosem.
Posypać startym owczym serem i natychmiast podawać.
Smacznego
!!!
Uwagi:
Świeże pomidory można zastąpić pomidorami z puszki.
|