Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web

Rurki z sosem mięsnym

[Maccheroni al ragu']

składniki na 4 osoby


300 gr. makaronu
250 gr. chudego mięsa wołowego,
250 gr. świeżych pomidorów,
1 łyżka koncentratu pomidorowego
30 gr. owczego sera,
0,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina

5 łyżek oliwy,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 listek laurowy,
kilka listków bazylii,
mały pęczek natki zielonej pietruszki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W szerokim rondlu rozgrzać oliwę i dodać posiekaną: cebulę, czosnek, natkę z zielonej pietruszki oraz bazylię.
Podsmażyć przez kilka minut, dodać mięso w całości i obsmażyć ze wszystkich stron.
Dodać listek laurowy, sól, pieprz, wino, przetarte przez sito pomidory, koncentrat pomidorowy - wymieszać i gotować przez kolejne 30 minut.
Wyjąć mięso, drobno pokroić i powtórnie połączyć z sosem.

W między czasie w dużej ilości osolonej wody ugotować makaron "al dente", odcedzić i wymieszać z przygotowanym sosem.
Posypać startym owczym serem i natychmiast podawać.

Smacznego !!!

Uwagi:
Świeże pomidory można zastąpić pomidorami z puszki.

 


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów

Następny przepis


Strona Startowa


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -