Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Spaghetti podchmielonego...
(...pijaka)
[Spaghetti della sbronza]

składniki na 4 osoby

 

400 gr. spaghetti (grubsze)
150 gr. łososia wędzonego,
50 gr. słodkiej śmietany,
odrobina masła,

1 szklanka markowego whisky,
sól,
100 gr. tartego sera (parmezan),

Przygotowanie:

Postawić na ogniu dużą ilość osolonej wody; po jej zagotowaniu wrzucić spaghetti, wybierając do tego spaghetti grubsze.
Widelcem rozdrobnić łososia i umieścić go na małej patelni wspólnie ze śmietaną oraz szklanką dobrej whisky.
Postawić do podgrzania na bardzo małym ogniu zwracając uwagę aby nie zagotować sosu.
Makaron powinien być ugotowany wyjątkowo "al dente" (niemal twardy, niedogotowany).
Po jego odcedzeniu należy posypać go obficie tartym serem, dokładnie wymieszać a następnie należy przyprawić go wcześniej przygotowanym gorącym sosem.
Wskazane jest podawanie tego dania w dużej wazie.

Smacznego !!!

Uwagi:
Powyższy przepis możecie zrealizować również przy użyciu innych makaronów jak np. penne (rurki), maccheroncini, bucatini lub innych, które Wam smakują, ale zawsze zwrócić należy właściwą uwagę czy makaron jest z twardego ziarna (granum durum = grano duro).
Nie jest wskazanym użycie makaronu jajecznego.



Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów

Następny przepis


Strona Startowa


  

  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -