400
gr. spaghetti (grubsze)
150 gr. łososia wędzonego,
50 gr. słodkiej śmietany,
odrobina masła,
|
1
szklanka markowego whisky,
sól,
100 gr. tartego sera (parmezan), |
Przygotowanie:
Postawić na ogniu dużą ilość
osolonej wody; po jej zagotowaniu wrzucić spaghetti,
wybierając do tego spaghetti grubsze.
Widelcem rozdrobnić łososia i umieścić go na małej
patelni wspólnie ze śmietaną oraz szklanką dobrej
whisky.
Postawić do podgrzania na bardzo małym ogniu zwracając
uwagę aby nie zagotować sosu.
Makaron powinien być ugotowany wyjątkowo "al dente"
(niemal twardy, niedogotowany).
Po jego odcedzeniu należy posypać go obficie tartym
serem, dokładnie wymieszać a następnie należy
przyprawić go wcześniej przygotowanym gorącym sosem.
Wskazane jest podawanie tego dania w dużej wazie.
Smacznego
!!!
Uwagi:
Powyższy przepis możecie zrealizować również przy użyciu
innych makaronów jak np. penne (rurki), maccheroncini,
bucatini lub innych, które Wam smakują, ale zawsze zwrócić
należy właściwą uwagę czy makaron jest z twardego
ziarna (granum durum = grano duro).
Nie jest wskazanym użycie makaronu jajecznego.
|