400
gr. makaronu (typu rurerczki)
1-2 żółte papryki,
100 gr. zielonych oliwek,
2 solone anchovies (*),
300 gr. przecieru pomidorowego,
|
1 ząbek
czosnku,
nać zielonej pietruszki,
olej, masło, sól i pieprz,
tarty ser pikantny, |
Przygotowanie:
Opiec całą paprykę w piekarniku
lub nad płomieniem, ściągnąć skórkę, otworzyć i
usunąć pestki a następnie pokroić w podłużne
paseczki.
Przyrumienić czosnek na oleju oraz maśle a następnie
połączyć z przecierem pomidorowym oraz papryką.
Przyprawić wg. smaku solą oraz pieprzem, gotować przez
następne 30 minut.
Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucić drobno
posiekaną nać zielonej pietruszki oraz pokrojone w
drobne kawałki oliwki i anchovies.
Makaron ugotować "al dente"
odcedzić i połączyć z sosem, dodać tarty ser
pikantny i dokładnie wymieszać.
Smacznego
!!!
Uwagi:
Anchovies nie są obowiązkowe, natomiast papryka powinna
prawie rozpuścić się w sosie przenikając go własnym
zapachem.
=??=Anchovies
(GB)
=FR=Anchois
=PL=Sardela
=IT=Acciuga
|