| 
 
            
                | 400
                gr. makaronu (typu rurerczki)1-2 żółte papryki,
 100 gr. zielonych oliwek,
 2 solone anchovies (*),
 300 gr. przecieru pomidorowego,
 
 | 1 ząbek
                czosnku, nać zielonej pietruszki,
 olej, masło, sól i pieprz,
 tarty ser pikantny,
 | 
 Przygotowanie: Opiec całą paprykę w piekarniku
        lub nad płomieniem, ściągnąć skórkę, otworzyć i
        usunąć pestki a następnie pokroić w podłużne
        paseczki.Przyrumienić czosnek na oleju oraz maśle a następnie
        połączyć z przecierem pomidorowym oraz papryką.
        Przyprawić wg. smaku solą oraz pieprzem, gotować przez
        następne 30 minut.
 Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucić drobno
        posiekaną nać zielonej pietruszki oraz pokrojone w
        drobne kawałki oliwki i anchovies.
 Makaron ugotować "al dente"
        odcedzić i połączyć z sosem, dodać tarty ser
        pikantny i dokładnie wymieszać. Smacznego
        !!!
 Uwagi:
 Anchovies nie są obowiązkowe, natomiast papryka powinna
        prawie rozpuścić się w sosie przenikając go własnym
        zapachem.
 =??=Anchovies
        (GB)
 =FR=Anchois
 =PL=Sardela
 =IT=Acciuga
 
 |