400 gr. makaronu pióra (typu
rurki)
4 średniej wielkości ziemniaki,
300 gr. kalafiora,
100 gr. masła,
3 ząbki czosnku,
tarty ser parmezan,
sól do smaku,
Przygotowanie:
Przygotować duży garnek w którym
pod koniec znajdą się wspólnie warzywa oraz makaron pióra.
W pierwszej kolejności postawić do gotowania (razem w
tej samej osolonej wodzie), kalafior oraz ziemniaki
pokrojone w kosteczkę. .....Pod koniec
gotowania kalafioru i ziemniaków (tu patrz czas
gotowania makaronu wskazany przez jego producenta) do
tego samego garnka wrzucić makaron.
W chwili ugotowania się makaronu odcedzić całość
zwracając uwagę, aby kalafior się nie rozleciał.
Na osobnej patelni przyrumienić czosnek na maśle (zwrócić
uwagę żeby go nie spalić), który następnie posłuży
do przyprawienia ugotowanej masy.
Całość posypać obficie startym serem parmezanem.
Smacznego
!!!
Uwagi:
Danie można przyprawić oliwą z oliwek, innym tartym
serem, najlepiej pikantnym oraz pieprzem.
Do wszystkich sosów z dodatkiem warzyw można śmiało
"ożenić" wszelkiego rodzaju makarony w formie
piórek (rurek) także o gładkiej
powierzchni.
|