Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web

Diabelskie Spaghetti
[Spaghetti indiavolati]

składniki na 5-6 osób



500 gr. spaghetti (możliwie najcieńsze),
500 gr. pomidorów bez skórki,
200 gr. czarnych oliwek,
1 łyżka kapar
ów (nie solonych),
2 ząbki czosnku,
czerwona pikantna papryczka
(peperoncino typu diabelska)
nać zielonej pietruszki
oliwa i sól do smaku,


Przygotowanie:

Pierwszą czynnością jest podgrzanie sporej ilości oliwy w dużym rondlu wspólnie ze zmiażdżonym czosnkiem (który według własnego smaku i uznania można później usunąć lub pozostawić). Dodać następnie pomidory, które rozgniatamy drewnianym widelcem na małe kawałki w sosie, lub pokroić je wcześniej kostkę . Połączyć następnie z pikantną papryczką i kaparami (w całości) oraz z czarnymi oliwkami, które to oliwki należy pokroić wcześniej na drobne kawałki.
Całość należy gotować na małym ogniu aż do czasu otrzymania gęstej masy z której odparowała już prawie cała woda.
Jako bardzo kolorową masą polewamy nią ugotowane "al dente" spaghetti (możliwie najcieńsze) i podajemy natychmiast po przygotowaniu.

Uwagi:
Celem urozmaicenia smaku można dodać kilka drobno pokrojonych filetów anchois.
Porada:
Warto spróbować i pozostawić wszystkie produkty do przygotowywanego sosu wspólnie (z pomidorami włącznie) na kilka godzin w pojemniku celem wzajemnego przejścia zapachów.

Smacznego życzy Serwis

 


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów

Następny przepis


Strona Startowa


  

  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -