400 gr. makaronu rurki (Rigatoni),
1 plasterek ryby piły,
2 piórka czosnku,
50 gr. kapar,
400 gr. przecieru pomidorowego,
nać zielonej pietruszki
1 pikantna papryczka,
5 łyżek oliwy z zielonych oliwek,
sól do smaku.
Przygotowanie:
Oczyszczamy dokładnie rybę z ości
oraz skóry a następnie kroimy ją na drobną kostkę.
Osobno należy oczyścić i zmiażdżyć czosnek,
podobnie postąpić z pietruszką, którą należy drobno
posiekać.
Na szerokiej patelni, umieścić 5 łyżek oliwy, na której
podpiekamy wspólnie zmiażdżony czosnek i połowę
zielonej naci pietruszki. Do tej masy dodać należy
następnie przecier pomidorowy, jedną małą pikantną
papryczkę oraz sól. Kontynuować przez kilka minut
gotowanie tak przygotowanego sosu a następnie dołożyć
na około 20 minut, wcześniej przygotowaną rybę. Przed
samym końcem gotowania sosu dodać kapary, które kroimy
w duże kawałki oraz pozostałą drugą cześć zielonej
naci pietruszki.
Makaron tradycyjnie, gotujemy w dużej
ilości osolonej wody "al dente" i po
odcedzeniu łączymy go wspólnie z przygotowanym sosem z
ryby piły.
Danie powinno być podawane bardzo
gorące i zaraz po jego przygotowaniu.
NIE należy PODAWAĆ żadnych typów serów tartych.
Uwagi:
Z tym daniem bardzo dobrze łączy się białe wytrawne
wino, które powinno być podawane jako dobrze schłodzone.
Podstęp; (czy tak można to określić ?)
Do tego przepisu świetnie nadaje się także zamrożona
ryba, którą należy rozmrozić w mleku. Tym
podstępem, nikt nie odczuje, że nie jest to ryba świeża
ale mrożona.
Smacznego
!!!
|