Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web

Rurki wędkarza
(z rybą piłą)

[Rigatoni del pescatore]

składniki na 4 osoby


400 gr. makaronu rurki (Rigatoni),
1 plasterek ryby piły,
2 piórka czosnku,
50 gr. kapar,
400 gr. przecieru pomidorowego,
nać zielonej pietruszki
1 pikantna papryczka,
5 łyżek oliwy z zielonych oliwek,
sól do smaku.

Przygotowanie:


Oczyszczamy dokładnie rybę z ości oraz skóry a następnie kroimy ją na drobną kostkę. Osobno należy oczyścić i zmiażdżyć czosnek, podobnie postąpić z pietruszką, którą należy drobno posiekać.
Na szerokiej patelni, umieścić 5 łyżek oliwy, na której podpiekamy wspólnie zmiażdżony czosnek i połowę zielonej naci pietruszki. Do tej masy dodać należy następnie przecier pomidorowy, jedną małą pikantną papryczkę oraz sól. Kontynuować przez kilka minut gotowanie tak przygotowanego sosu a następnie dołożyć na około 20 minut, wcześniej przygotowaną rybę. Przed samym końcem gotowania sosu dodać kapary, które kroimy w duże kawałki oraz pozostałą drugą cześć zielonej naci pietruszki.

Makaron tradycyjnie, gotujemy w dużej ilości osolonej wody "al dente" i po odcedzeniu łączymy go wspólnie z przygotowanym sosem z ryby piły.

Danie powinno być podawane bardzo gorące i zaraz po jego przygotowaniu.
NIE należy PODAWAĆ żadnych typów serów tartych.

Uwagi:
Z tym daniem bardzo dobrze łączy się białe wytrawne wino, które powinno być podawane jako dobrze schłodzone.
Podstęp; (czy tak można to określić ?)
Do tego przepisu świetnie nadaje się także zamrożona ryba, którą należy rozmrozić w mleku. Tym podstępem, nikt nie odczuje, że nie jest to ryba świeża ale mrożona.

Smacznego !!!


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów

Następny przepis


Strona Startowa


  

  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -