| 
 400 gr. makaronu rurki (Rigatoni),1 plasterek ryby piły,
 2 piórka czosnku,
 50 gr. kapar,
 400 gr. przecieru pomidorowego,
 nać zielonej pietruszki
 1 pikantna papryczka,
 5 łyżek oliwy z zielonych oliwek,
 sól do smaku.
 Przygotowanie: 
 Oczyszczamy dokładnie rybę z ości
        oraz skóry a następnie kroimy ją na drobną kostkę.
        Osobno należy oczyścić i zmiażdżyć czosnek,
        podobnie postąpić z pietruszką, którą należy drobno
        posiekać.Na szerokiej patelni, umieścić 5 łyżek oliwy, na której
        podpiekamy wspólnie zmiażdżony czosnek i połowę
        zielonej naci pietruszki. Do tej masy dodać należy
        następnie przecier pomidorowy, jedną małą pikantną
        papryczkę oraz sól. Kontynuować przez kilka minut
        gotowanie tak przygotowanego sosu a następnie dołożyć
        na około 20 minut, wcześniej przygotowaną rybę. Przed
        samym końcem gotowania sosu dodać kapary, które kroimy
        w duże kawałki oraz pozostałą drugą cześć zielonej
        naci pietruszki.
 Makaron tradycyjnie, gotujemy w dużej
        ilości osolonej wody "al dente" i po
        odcedzeniu łączymy go wspólnie z przygotowanym sosem z
        ryby piły. Danie powinno być podawane bardzo
        gorące i zaraz po jego przygotowaniu.NIE należy PODAWAĆ żadnych typów serów tartych.
 Uwagi:Z tym daniem bardzo dobrze łączy się białe wytrawne
        wino, które powinno być podawane jako dobrze schłodzone.
 Podstęp; (czy tak można to określić ?)
 Do tego przepisu świetnie nadaje się także zamrożona
        ryba, którą należy rozmrozić w mleku. Tym
        podstępem, nikt nie odczuje, że nie jest to ryba świeża
        ale mrożona.
 Smacznego
        !!!
 
 |