Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Kokardki z zielonym groszkiem

[Farfalle con piselli]


 

składniki na 4 głodne osoby

 

400 gr. makaronu kokardk (Farfalle),
1 opakowanie mrożonego groszku (lub jedna puszka)
70 gr. gotowanej szynku w jednym plasterku,
50 gr. masła,
1 nieduża cebula,
50 gr. tartego sera parmezan
pieprz do smaku.

Przygotowanie:


Należy bardzo drobno pokroić cebulę, którą następnie lekko przyrumieniamy na masełku ("niech się stanie blondyną" - mówią włosi) a następnie dodajemy zielony groszek (mrożony, z puszki lub świeży).
Wskazane jest dodanie odrobiny soli i pieprzu a następnie gotowanie całości na małym ogniu przez około 10 minut, najlepiej do czasu całkowitego odparowania wody.
Na samym końcu kroimy drobniutko szynkę, którą wrzucamy do przygotowanego sosu.

Makaron tradycyjnie gotujemy "al dente" w dużej ilości osolonej wody i po jego odcedzeniu mieszamy go wspólnie z przygotowanym właśnie sosem.

Całość podajemy wspólnie z tartym serem parmezanem.

Uwagi:
powyższe danie można spożywać jako "odgrzane" i oczywiście w chwili kiedy mamy pod ręką świeży zielony groszek.... jest ono najbardziej aromatyczne.

Smacznego !!!


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów

Następny przepis


Strona Startowa


  

  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -