| 
            
                |  
 | Kokardki z
                zielonym groszkiem
 [Farfalle con piselli]
 
 |  
 |  
                |  | składniki
                na 4 głodne osoby |  | 
 400 gr.
        makaronu kokardk (Farfalle),1 opakowanie mrożonego groszku (lub jedna puszka)
 70 gr. gotowanej szynku w jednym plasterku,
 50 gr. masła,
 1 nieduża cebula,
 50 gr. tartego sera parmezan
 pieprz do smaku.
 Przygotowanie: 
 Należy bardzo drobno pokroić
        cebulę, którą następnie lekko przyrumieniamy na masełku
        ("niech się stanie blondyną" - mówią włosi)
        a następnie dodajemy zielony groszek (mrożony, z puszki
        lub świeży).Wskazane jest dodanie odrobiny soli i pieprzu a następnie
        gotowanie całości na małym ogniu przez około 10 minut,
        najlepiej do czasu całkowitego odparowania wody.
 Na samym końcu kroimy drobniutko szynkę, którą
        wrzucamy do przygotowanego sosu.
 Makaron tradycyjnie gotujemy
        "al
        dente" w dużej ilości
        osolonej wody i po jego odcedzeniu mieszamy go wspólnie
        z przygotowanym właśnie sosem. Całość podajemy wspólnie z
        tartym serem parmezanem. Uwagi:powyższe danie można spożywać jako "odgrzane"
        i oczywiście w chwili kiedy mamy pod ręką świeży
        zielony groszek.... jest ono najbardziej aromatyczne.
 Smacznego
        !!!
 
 |