
|
Kokardki z
zielonym groszkiem
[Farfalle con piselli]

|

|
|
składniki
na 4 głodne osoby
|
|
400 gr.
makaronu kokardk (Farfalle),
1 opakowanie mrożonego groszku (lub jedna puszka)
70 gr. gotowanej szynku w jednym plasterku,
50 gr. masła,
1 nieduża cebula,
50 gr. tartego sera parmezan
pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Należy bardzo drobno pokroić
cebulę, którą następnie lekko przyrumieniamy na masełku
("niech się stanie blondyną" - mówią włosi)
a następnie dodajemy zielony groszek (mrożony, z puszki
lub świeży).
Wskazane jest dodanie odrobiny soli i pieprzu a następnie
gotowanie całości na małym ogniu przez około 10 minut,
najlepiej do czasu całkowitego odparowania wody.
Na samym końcu kroimy drobniutko szynkę, którą
wrzucamy do przygotowanego sosu.
Makaron tradycyjnie gotujemy
"al
dente" w dużej ilości
osolonej wody i po jego odcedzeniu mieszamy go wspólnie
z przygotowanym właśnie sosem.
Całość podajemy wspólnie z
tartym serem parmezanem.
Uwagi:
powyższe danie można spożywać jako "odgrzane"
i oczywiście w chwili kiedy mamy pod ręką świeży
zielony groszek.... jest ono najbardziej aromatyczne.
Smacznego
!!!
|