Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Rurki - Kolanka
w sosie z tuńczyka

[Penne al tonno]



 

składniki na 4 osoby

 

400 gr. makaronu rurki lub kolanka,
2 puszeczki (2 x 80 gr.) tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
4 łyżki majonezu,
3 łyżki oleju (jeżeli używamy tuńczyka w sosie własnym)

Przygotowanie:


Gotujemy makaron rurki lub kolanka. Wskazane są wszelkie formy makaronów z otworami wewnątrz, które ułatwią napełnienie się ich tuńczykiem.
Po odcedzeniu mieszamy makaron z rozdrobnionym tuńczykiem dodając olej (jeżeli używamy tuńczyka w wersji sosu własnego) i na samym końcu majonez (w chwili kiedy makaron przestygnie troszkę).
Całość mieszamy dokładnie.

Podawać natychmiast po przygotowaniu NIE podając żadnych serów, których nie serwuje się przy "talerzach morskich".

Uwagi:
Można połączyć tuńczyka z pomidorami (np. 2 szklanki przecieru pomidorowego) w małym rondelku poddusić przez minimum 15 minut - użyć jako sosu rezygnując w tym przypadku z majonezu.

Smacznego !!!


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów

Następny przepis


Strona Startowa


  

  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -