
|
Rurki -
Kolanka
w sosie z tuńczyka
[Penne al tonno]

|

|
|
składniki
na 4 osoby
|
|
400 gr.
makaronu rurki lub kolanka,
2 puszeczki (2 x 80 gr.) tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
4 łyżki majonezu,
3 łyżki oleju (jeżeli używamy tuńczyka w sosie własnym)
Przygotowanie:
Gotujemy makaron rurki lub
kolanka. Wskazane są wszelkie formy makaronów z
otworami wewnątrz, które ułatwią napełnienie się
ich tuńczykiem.
Po odcedzeniu mieszamy makaron z rozdrobnionym tuńczykiem
dodając olej (jeżeli używamy tuńczyka w wersji sosu własnego)
i na samym końcu majonez (w chwili kiedy makaron
przestygnie troszkę).
Całość mieszamy dokładnie.
Podawać natychmiast po
przygotowaniu NIE podając żadnych serów, których
nie serwuje się przy "talerzach morskich".
Uwagi:
Można połączyć tuńczyka z pomidorami (np. 2 szklanki
przecieru pomidorowego) w małym rondelku poddusić przez
minimum 15 minut - użyć jako sosu rezygnując w tym
przypadku z majonezu.
Smacznego
!!!
|