| 
            
                |  
 | Rurki -
                Kolankaw sosie z tuńczyka
 [Penne al tonno]
 
 
 |  
 |  
                |  | składniki
                na 4 osoby |  | 
 400 gr.
        makaronu rurki lub kolanka,2 puszeczki (2 x 80 gr.) tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
 4 łyżki majonezu,
 3 łyżki oleju (jeżeli używamy tuńczyka w sosie własnym)
 Przygotowanie: 
 Gotujemy makaron rurki lub
        kolanka. Wskazane są wszelkie formy makaronów z
        otworami wewnątrz, które ułatwią napełnienie się
        ich tuńczykiem.Po odcedzeniu mieszamy makaron z rozdrobnionym tuńczykiem
        dodając olej (jeżeli używamy tuńczyka w wersji sosu własnego)
        i na samym końcu majonez (w chwili kiedy makaron
        przestygnie troszkę).
 Całość mieszamy dokładnie.
 Podawać natychmiast po
        przygotowaniu NIE podając żadnych serów, których
        nie serwuje się przy "talerzach morskich". Uwagi:Można połączyć tuńczyka z pomidorami (np. 2 szklanki
        przecieru pomidorowego) w małym rondelku poddusić przez
        minimum 15 minut - użyć jako sosu rezygnując w tym
        przypadku z majonezu.
 Smacznego
        !!!
 
 |