Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web

Fusilli po Sycylijsku

 

Składniki na 3 osoby:

 


300 gr. makaronu,
1 czerwona papryka,
1 bakłażan,
3 pomidory,
1 nóżka selera naciowego,
1 cebula,
szczypta papryczki pikantnej,
oliwa extra vergine,
sól do smaku


Przygotowanie

Podgrzać 4 łyżki oliwy w rondlu następnie wrzucić pokrojoną cebulkę, seler w talarkach, pozostawić razem celem przejścia zapachu. Następnie dodać bakłażan i pomidory, które kroimy na drobną kostkę. Czerwoną paprykę kroimy na długie pasemka i wrzucamy do całości sosu dodając także szczyptę sproszkowanej pikantnej papryki (typu peperoncino, czuszka). Posolić całość i gotować na małym ogniu (mieszając czasami) około pół godziny.
Na 10 minut przed końcem przygotowania sosu wrzucamy do osolonej wody makaron który gotujemy "al dente".

Po odcedzeniu makaron połączyć z przygotowanym sosem i... smacznego !

Można dodatkowo podać starty ser celem posypania gotowego dania.

Uwagi:
W oryginalnym przepisie "Fusili alla Siciliana" występuje także kilka listków sałatkowej odmiany zielonego mleczu.

Smacznego


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów

Następny przepis


Strona Startowa


  

  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -