Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Muszelki w sosie z papryki
[Conchiglie in salsa di peperoni]

składniki na 3 osoby




300 gr. makaronu muszelki,
1 mała papryka sparzona,
2 plasterki szynki gotowanej,
4 łyżeczki śmietany,
starty ser parmezan,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
1/2 szklanki sztucznego rosołu,
1 lyżeczka oleju,
1 mała pikantna papryczka
sól do smaku

Przygotowanie:


Na zimną patelnię wlać jedną łyżeczkę oleju, wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek (który przebijamy wykałaczką - będzie łatwiej później go usunąć), papryczkę pikantną i na końcu kilka łyżek rosołu. Przygrzewamy całość na bardzo małym ogniu. W chwili kiedy cebula będzie już podduszona (ok. 7-8 minut) dodajemy sparzoną paprykę (obraną ze skórki i pokrojoną na cząstki - oczyszczoną z pestek). Solimy i pozostawiamy na wolnym ogniu celem przesiąknięcia zapachu przez kilka kolejnych minut a następnie dodajemy śmietanę i gasimy płomień.
Wyciągamy ząbek czosnku i małą pikantną papryczkę, dokładnie mieszając wszystko.
Można użyć do tej operacji robot kuchenny, który posiada odpowiedni uchwyt rozdrabniający.
Przygotowanie sosu kończymy dodaniem gotowanej szynki, którą kroimy drobno, oraz dodaniem jednej łyżeczki startego sera parmezan.
Makaron muszelki gotujemy w osolonej wodzie "al dente" i po odcedzeniu, pierwszą czynnością powinno być jego wymieszanie z jedną łyżeczką startego sera parmezan a następnie wymieszanie go z przygotowanym wcześniej sosem.

Podawać natychmiast po przygotowaniu podając również osobno tary ser parmezan.

Smacznego !!!


 


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów

Następny przepis


Strona Startowa


  

  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -