Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web

Lazanie z piekarnika
[Lasagne al forno]
(przepis z produktów polskich)

składniki na 4 głodne osoby


300 gr. gotowego makaronu lasagna,
350 gr. sera mozzarella,
3-4 łyżki sera parmezan,
1 szklanka czarnych oliwek,
Sos: patrz sos mięsny Ragú
lub "polski sosik kiełbasiany"
sól pieprz do smaku

Przygotowanie:


Do przygotowania sosu mięsnego:

Do przygotowania sosu serowego:

400 gr. kiełbasy toruńskiej
(może być podwawelska),
250 gr. mielonej wołowiny,
150 gr. pasty pomidorowej,
500 gr. pomidorów,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki bazylii,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżka oleju,

1 jajko,
100 gr. serka homogenizowanego,
2 łyżki natki pietruszki,
1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowywania:

Ugotować płaty makaronowe "al dente" wyciągać pojedyńczo z gotującej się osolonej wody i układać na czystych ściereczkach celem wystudzenia i odsączenia wody.
Niektórzy w czasie gotowani makaronu na "lazanie" dodają łyżkę oleju do gotującej się wody.

Jak przygotować sos mięsny (
który zastąpi mięsne ragú) ?:
cebulę i czosnek obrać, opłukać i drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w kostkę. W rondlu z grubym dnem usmażyć na oleju cebulę, czosnek, kiełbasę i mięso. Odlać nadmiar tłuszczu, dodać sparzone, obrane i pokrojone pomidory, pastę pomidorową cukier i bazylię. Składniki wymieszać i dusić bez przykrycia na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem.

Jak przygotować sos serowy (
który zastąpi beszamelowy) ?:
w miseczce wymieszać serek homogenizowany z ubitym jajkiem, natką i solą.

W dużym naczyniu żaroodpornym, które używamy do zapiekania układać warstwami: makaron, sos mięsny, makaron, sos serowy, makaron, pokrojone oliwki (niektórzy rezygnują z oliwek), ser mozzarella i parmezan, płaty makaronowe posypujemy parmezanem.
Naczynie pokryć folią aluminiową i wstawić na 25 min do piekarnika o temperaturze około 190 stopni Celcjusza. Na 5 min. przed wyjęciem zdjąć folię, żeby wierzchnia warstwa sera zrumieniła się.

Wskazane podawanie z tartym serem.

Uwagi:
"Le lasagne al forno" można przygotować już wcześniej a następnie zamrozić w zamrażarce w naczyniu w którym później będziemy je piec. W takim przypadku okres pieczenia wydłuży się do około 45 minut - przez pierwsze 10 minut zalecana jest mniejsza temperatura celem rozmrożenia.

Smacznego !!!


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów

Następny przepis


Strona Startowa


  

  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -