| 
            
                | Lazanie z
                piekarnika[Lasagne al forno]
 (przepis z produktów
                polskich)
 
 |  
                | składniki
                na 4 głodne osoby | 
 300 gr.
        gotowego makaronu lasagna,350 gr. sera mozzarella,
 3-4 łyżki sera parmezan,
 1 szklanka czarnych oliwek,
 Sos: patrz sos mięsny Ragú
 lub "polski sosik kiełbasiany"
 sól pieprz do smaku
 Przygotowanie: 
 
            
                | Do
                przygotowania sosu mięsnego: | Do
                przygotowania sosu serowego: |  
                | 400 gr. kiełbasy toruńskiej(może być podwawelska),
 250 gr. mielonej wołowiny,
 150 gr. pasty pomidorowej,
 500 gr. pomidorów,
 2 cebule,
 2 ząbki czosnku,
 2 łyżeczki bazylii,
 2 łyżeczki cukru,
 1 łyżka oleju,
 | 1 jajko,100 gr. serka homogenizowanego,
 2 łyżki natki pietruszki,
 1/2 łyżeczki soli.
 | Sposób
        przygotowywania:
 Ugotować płaty makaronowe "al dente" wyciągać
        pojedyńczo z gotującej się osolonej wody i układać
        na czystych ściereczkach celem wystudzenia i odsączenia
        wody.
 Niektórzy w czasie gotowani makaronu na "lazanie"
        dodają łyżkę oleju do gotującej się wody.
 
 Jak przygotować sos mięsny (który
        zastąpi mięsne ragú) ?:
 cebulę i czosnek obrać, opłukać i drobno pokroić.
        Kiełbasę pokroić w kostkę. W rondlu z grubym dnem
        usmażyć na oleju cebulę, czosnek, kiełbasę i mięso.
        Odlać nadmiar tłuszczu, dodać sparzone, obrane i
        pokrojone pomidory, pastę pomidorową cukier i bazylię.
        Składniki wymieszać i dusić bez przykrycia na małym
        ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia doprawić
        solą i pieprzem.
 
 Jak przygotować sos serowy (który
        zastąpi beszamelowy) ?:
 w miseczce wymieszać serek homogenizowany z ubitym
        jajkiem, natką i solą.
 
 W dużym naczyniu żaroodpornym, które używamy do
        zapiekania układać warstwami: makaron, sos mięsny,
        makaron, sos serowy, makaron, pokrojone oliwki (niektórzy
        rezygnują z oliwek), ser mozzarella i parmezan, płaty
        makaronowe posypujemy parmezanem.
 Naczynie pokryć folią aluminiową i wstawić na 25 min
        do piekarnika o temperaturze około 190 stopni Celcjusza.
        Na 5 min. przed wyjęciem zdjąć folię, żeby
        wierzchnia warstwa sera zrumieniła się.
 Wskazane podawanie z tartym
        serem.
 Uwagi:
 "Le lasagne al forno" można przygotować już
        wcześniej a następnie zamrozić w zamrażarce w
        naczyniu w którym później będziemy je piec. W takim
        przypadku okres pieczenia wydłuży się do około 45
        minut - przez pierwsze 10 minut zalecana jest mniejsza
        temperatura celem rozmrożenia.
 Smacznego
        !!!
 
 |