Lazanie z
piekarnika
[Lasagne al forno]
(przepis z produktów
polskich)
|
składniki
na 4 głodne osoby
|
300 gr.
gotowego makaronu lasagna,
350 gr. sera mozzarella,
3-4 łyżki sera parmezan,
1 szklanka czarnych oliwek,
Sos: patrz sos mięsny Ragú
lub "polski sosik kiełbasiany"
sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do
przygotowania sosu mięsnego:
|
Do
przygotowania sosu serowego:
|
400 gr. kiełbasy toruńskiej
(może być podwawelska),
250 gr. mielonej wołowiny,
150 gr. pasty pomidorowej,
500 gr. pomidorów,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki bazylii,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżka oleju,
|
1 jajko,
100 gr. serka homogenizowanego,
2 łyżki natki pietruszki,
1/2 łyżeczki soli.
|
Sposób
przygotowywania:
Ugotować płaty makaronowe "al dente" wyciągać
pojedyńczo z gotującej się osolonej wody i układać
na czystych ściereczkach celem wystudzenia i odsączenia
wody.
Niektórzy w czasie gotowani makaronu na "lazanie"
dodają łyżkę oleju do gotującej się wody.
Jak przygotować sos mięsny (który
zastąpi mięsne ragú) ?:
cebulę i czosnek obrać, opłukać i drobno pokroić.
Kiełbasę pokroić w kostkę. W rondlu z grubym dnem
usmażyć na oleju cebulę, czosnek, kiełbasę i mięso.
Odlać nadmiar tłuszczu, dodać sparzone, obrane i
pokrojone pomidory, pastę pomidorową cukier i bazylię.
Składniki wymieszać i dusić bez przykrycia na małym
ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia doprawić
solą i pieprzem.
Jak przygotować sos serowy (który
zastąpi beszamelowy) ?:
w miseczce wymieszać serek homogenizowany z ubitym
jajkiem, natką i solą.
W dużym naczyniu żaroodpornym, które używamy do
zapiekania układać warstwami: makaron, sos mięsny,
makaron, sos serowy, makaron, pokrojone oliwki (niektórzy
rezygnują z oliwek), ser mozzarella i parmezan, płaty
makaronowe posypujemy parmezanem.
Naczynie pokryć folią aluminiową i wstawić na 25 min
do piekarnika o temperaturze około 190 stopni Celcjusza.
Na 5 min. przed wyjęciem zdjąć folię, żeby
wierzchnia warstwa sera zrumieniła się.
Wskazane podawanie z tartym
serem.
Uwagi:
"Le lasagne al forno" można przygotować już
wcześniej a następnie zamrozić w zamrażarce w
naczyniu w którym później będziemy je piec. W takim
przypadku okres pieczenia wydłuży się do około 45
minut - przez pierwsze 10 minut zalecana jest mniejsza
temperatura celem rozmrożenia.
Smacznego
!!!
|