Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Spaghetti z oliwkami
[czarne i zielone oliwki]

składniki na 4 osoby


350-400 gr. spaghetti,
100 gr. zielonych oliwek,
40 gr. czarnych oliwek,
4 strąki chili,
4 łyżki oliwy,
4 ząbki czosnku,
natka pietruszki,
sól do smaku.

Przygotowanie:


Oliwki odsączyć, usunąć z nich pestki (można kupić już bez pestek), następnie grubo posiekać. Strączki chili przekroić wzdłuż, umyć usuwając nasiona, miąższ pokroić w drobną kostkę. Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć lub posiekać. Na patelni rozgrzewamy silnie oliwę na której dusimy oliwki, chili i czosnek, aż warzywa zmiękną i staną się lekko szkliste.
Spaghetti gotujemy tradycyjnie "
al dente" w dużej ilości osolonej wody. Po odcedzeniu dodajemy oliwki, chili i czosnek mieszając dokładnie. W razie potrzeby dodać szczyptę soli według smaku. Podawać danie mocno gorące w razie potrzeby podgrzać. Dodatkowo przed podaniem posypujemy spaghetti drobno posiekaną natką zielonej pietruszki.

Smacznego !!!


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów

Następny przepis


Strona Startowa


Miejsce zarezerwowane na Twoją reklamę [baner 400x50]  

  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -