| 
            
                | Makaron Świąteczny[Własne
                przygotowanie]
 
 |  
                | składniki
                na wiele porcji w zależności od sposobu użycia | 
 5 sztuk jajek (całe)5 żółtek
 (można zmniejszyć ilość żółtek i tym samym
        kolor makaronu)
 1 kg. mąki pszennej,
 100 gr. masła,
 sól do smaku
 Przygotowanie: 
 Na
        początku prosimy zawsze (na wszelki wypadek) o
        przesianie mąki przez drobne sito.Jajka należy umyć i połączyć wspólnie z mąką i
        masłem. Zagniatamy ciasto, które należy dokładnie
        wyrobić a następnie rozwałkować na płaty (w
        razie potrzeby podsypać mąką stół lub stolnicę).
        Płaty, celem podsuszenia, układamy na czystych lnianych
        ręczniczkach.
 W chwili kiedy jeszcze jest lekko wilgotne, kroimy go w
        bardzo drobne niteczki, które długością powinny być
        zbliżone do rozmiaru zapałki ale ich szerokość
        powinna być jeszcze mniejsza niż grubość zapałki.
 Tak pokrojene ciasto (makaron) suszymy w ciepłym miejscu.
 Przypominamy, że makaron domowego przygotowania,
        powinien być przechowywany w torebkach z papieru lub płótna.
 Smacznego
        !!! 
 |