Makaron Świąteczny
[Własne
przygotowanie]
|
składniki
na wiele porcji w zależności od sposobu użycia
|
5 sztuk jajek (całe)
5 żółtek
(można zmniejszyć ilość żółtek i tym samym
kolor makaronu)
1 kg. mąki pszennej,
100 gr. masła,
sól do smaku
Przygotowanie:
Na
początku prosimy zawsze (na wszelki wypadek) o
przesianie mąki przez drobne sito.
Jajka należy umyć i połączyć wspólnie z mąką i
masłem. Zagniatamy ciasto, które należy dokładnie
wyrobić a następnie rozwałkować na płaty (w
razie potrzeby podsypać mąką stół lub stolnicę).
Płaty, celem podsuszenia, układamy na czystych lnianych
ręczniczkach.
W chwili kiedy jeszcze jest lekko wilgotne, kroimy go w
bardzo drobne niteczki, które długością powinny być
zbliżone do rozmiaru zapałki ale ich szerokość
powinna być jeszcze mniejsza niż grubość zapałki.
Tak pokrojene ciasto (makaron) suszymy w ciepłym miejscu.
Przypominamy, że makaron domowego przygotowania,
powinien być przechowywany w torebkach z papieru lub płótna.
Smacznego
!!!
|