Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web

Makaron Świąteczny
[Własne przygotowanie]

składniki na wiele porcji w zależności od sposobu użycia


5 sztuk jajek (całe)
5 żółtek
(można zmniejszyć ilość żółtek i tym samym kolor makaronu)
1 kg. mąki pszennej,
100 gr. masła,
sól do smaku

Przygotowanie:


Na początku prosimy zawsze (na wszelki wypadek) o przesianie mąki przez drobne sito.
Jajka należy umyć i połączyć wspólnie z mąką i masłem. Zagniatamy ciasto, które należy dokładnie wyrobić a następnie rozwałkować na płaty (w razie potrzeby podsypać mąką stół lub stolnicę). Płaty, celem podsuszenia, układamy na czystych lnianych ręczniczkach.
W chwili kiedy jeszcze jest lekko wilgotne, kroimy go w bardzo drobne niteczki, które długością powinny być zbliżone do rozmiaru zapałki ale ich szerokość powinna być jeszcze mniejsza niż grubość zapałki.
Tak pokrojene ciasto (makaron) suszymy w ciepłym miejscu.
Przypominamy, że makaron domowego przygotowania, powinien być przechowywany w torebkach z papieru lub płótna.

Smacznego !!!



Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów

Następny przepis


Strona Startowa


Miejsce zarezerwowane na Twoją reklamę [baner 400x50]  

  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -