
|
Sos Ragu po bolońsku
[Ragú bolognese]
składniki
na 4-6 osób
|
200 gr. mięsa wołowego
chudego
30 gr. boczku wędzonego
1 cebula
1 marchewka
1 nóżka selera
25 gr. suszonych grzybów
kilka naci zielonej pietruszki
20 gr. masła
3 łyżki oliwy
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
1 puszka pomidorów (0,5 l.)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokroić
w drobną kostkę cebulę, marchewkę i seler, posiekać
zieloną pietruszkę, wrzucić do szerokiego rondla na
rozgrzane masło i oliwę, podsmażyć około 10 minut.
Dodać pokrojony w drobną kostkę boczek i zmielone mięso,
smażyć 15 minut często mieszając.
Następnie wlać wino i gdy wino wyparuje dodać pomidory
i pokrojone grzyby (namoczone wcześniej), doprawić solą
i pieprzem - gotować na małym ogniu 1,5 godziny.
Na
koniec sos powinien posiadać gęstą konsystencję.
Przechowywanie:
Niektórzy przygotowują od
razu większą ilość sosu, gdy wystygnie rozlewają go,
dzieląc na porcje, do właściwych pojemniczków a następnie
zamrażają w zamrażarce celem późniejszego użycia w
chwili kiedy nie ma nic innego "pod ręką".
Smacznego !!!
|