| 
            
                |  
 | Sos Ragu po bolońsku[Ragú bolognese]
 
 składniki
                na 4-6 osób
 | 
 200 gr. mięsa wołowego
        chudego30 gr. boczku wędzonego
 1 cebula
 1 marchewka
 1 nóżka selera
 25 gr. suszonych grzybów
 kilka naci zielonej pietruszki
 20 gr. masła
 3 łyżki oliwy
 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
 1 puszka pomidorów (0,5 l.)
 sól, pieprz do smaku
 
 Przygotowanie:
 
 Pokroić
        w drobną kostkę cebulę, marchewkę i seler, posiekać
        zieloną pietruszkę, wrzucić do szerokiego rondla na
        rozgrzane masło i oliwę, podsmażyć około 10 minut.Dodać pokrojony w drobną kostkę boczek i zmielone mięso,
        smażyć 15 minut często mieszając.
 Następnie wlać wino i gdy wino wyparuje dodać pomidory
        i pokrojone grzyby (namoczone wcześniej), doprawić solą
        i pieprzem - gotować na małym ogniu 1,5 godziny.
 Na
        koniec sos powinien posiadać gęstą konsystencję.
 Przechowywanie:
 Niektórzy przygotowują od
        razu większą ilość sosu, gdy wystygnie rozlewają go,
        dzieląc na porcje, do właściwych pojemniczków a następnie
        zamrażają w zamrażarce celem późniejszego użycia w
        chwili kiedy nie ma nic innego "pod ręką".
 
 Smacznego !!!
 
 
 |