Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Sos Ragu
[Ragú zwykłe]

składniki na 4-6 osób


200 gr. mięsa mielonego (wołowe + wieprzowe)
1 cebula
1 marchewka
20 gr. masła
3 łyżki oliwy
(jeżeli nie chcemy użyć masła używamy 6 łyżek oliwy)
1/2 litra przecieru pomidorowego (kartonik)
1/2 kostki rosołowej
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:


Pokroić w drobną kostkę cebulę oraz marchewkę, wrzucić do rondla na rozgrzany tłuszcz, podsmażyć tak, żeby cebula chwyciła kolor ale się nie spaliła, następnie dodać zmielone mięso i smażyć około 15 minut często mieszając.
Dodać pomidory, kostkę rosołową, posolić, wymieszać i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając żeby sos się nie przypalił (tu wskazane garnki z grubym dnem rozprowadzającym równomiernie ciepło).
Na koniec sos powinien posiadać gęstą konsystencję.
Uwagi:
W przypadku kiedy brakuje nam oliwy możemy także użyć np. olej słonecznikowy.
Dopuszcza się możliwość dodawania kostki rosołowej i soli przed końcem gotowania sosu.
Przechowywanie:
Niektórzy przygotowują od razu większą ilość sosu, gdy wystygnie rozlewają go, dzieląc na porcje, do właściwych pojemniczków a następnie zamrażają w zamrażarce celem późniejszego użycia w chwili kiedy nie ma nic innego "pod ręką".

Smacznego !!!



Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów

Następny przepis


Strona Startowa


  Miejsce zarezerwowane na Twoją reklamę [baner 400x50]

  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -