| 
            
                |  | Sos Ragu[Ragú zwykłe]
 
 składniki
                na 4-6 osób
 | 
 200 gr. mięsa mielonego (wołowe
        + wieprzowe)1 cebula
 1 marchewka
 20 gr. masła
 3 łyżki oliwy
 (jeżeli nie chcemy użyć masła używamy 6 łyżek
        oliwy)
 1/2 litra przecieru pomidorowego (kartonik)
 1/2 kostki rosołowej
 1 łyżeczka soli
 
 Przygotowanie:
 
 Pokroić
        w drobną kostkę cebulę oraz marchewkę, wrzucić do
        rondla na rozgrzany tłuszcz, podsmażyć tak, żeby
        cebula chwyciła kolor ale się nie spaliła, następnie
        dodać zmielone mięso i smażyć około 15 minut często
        mieszając.Dodać pomidory, kostkę rosołową, posolić, wymieszać
        i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, od czasu
        do czasu mieszając żeby sos się nie przypalił (tu
        wskazane garnki z grubym dnem rozprowadzającym równomiernie
        ciepło).
 Na koniec sos powinien posiadać gęstą konsystencję.
 Uwagi:
 W przypadku kiedy brakuje nam oliwy możemy także użyć
        np. olej słonecznikowy.
 Dopuszcza się możliwość dodawania kostki rosołowej i
        soli przed końcem gotowania sosu.
 Przechowywanie:
 Niektórzy przygotowują od razu większą ilość sosu,
        gdy wystygnie rozlewają go, dzieląc na porcje, do właściwych
        pojemniczków a następnie zamrażają w zamrażarce
        celem późniejszego użycia w chwili kiedy nie ma nic
        innego "pod ręką".
 
 Smacznego !!!
 
          
 |