 |
Sos Ragu
[Ragú zwykłe]
składniki
na 4-6 osób
|
200 gr. mięsa mielonego (wołowe
+ wieprzowe)
1 cebula
1 marchewka
20 gr. masła
3 łyżki oliwy
(jeżeli nie chcemy użyć masła używamy 6 łyżek
oliwy)
1/2 litra przecieru pomidorowego (kartonik)
1/2 kostki rosołowej
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Pokroić
w drobną kostkę cebulę oraz marchewkę, wrzucić do
rondla na rozgrzany tłuszcz, podsmażyć tak, żeby
cebula chwyciła kolor ale się nie spaliła, następnie
dodać zmielone mięso i smażyć około 15 minut często
mieszając.
Dodać pomidory, kostkę rosołową, posolić, wymieszać
i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, od czasu
do czasu mieszając żeby sos się nie przypalił (tu
wskazane garnki z grubym dnem rozprowadzającym równomiernie
ciepło).
Na koniec sos powinien posiadać gęstą konsystencję.
Uwagi:
W przypadku kiedy brakuje nam oliwy możemy także użyć
np. olej słonecznikowy.
Dopuszcza się możliwość dodawania kostki rosołowej i
soli przed końcem gotowania sosu.
Przechowywanie:
Niektórzy przygotowują od razu większą ilość sosu,
gdy wystygnie rozlewają go, dzieląc na porcje, do właściwych
pojemniczków a następnie zamrażają w zamrażarce
celem późniejszego użycia w chwili kiedy nie ma nic
innego "pod ręką".
Smacznego !!!
|