Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Kokardki z kabaczkami

Farfalle alle zucchine

składniki dla 4 osób

  • 350 gr. di makaronu kokardki
  • 300 gr. kabaczków oraz 3 małe dojrzałe pomidory
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 wiązką listków bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz do smaku.





[Przepis pochodzący ze zbiorów kulinarnych jednego z największych Producentów makaronu Fabryki "Dececco"]

Przygotowanie:

Wypłukać delikatnie listki bazylii ułożyć na czystej serwetce do ich osuszenia.

Po odcięciu końcówek kabaczków, główne części wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w plasterki.
Pomidory sparzyć na moment w w gotującej się wodzie, zdjąć z nich skórkę i pokroić w długie drobne kawałki.

Obrać cebulkę, wypłukać a następnie pokroić ją na bardzo drobne kawałki wspólnie z oczyszczonym wcześniej ząbkiem czosnku.
W rondlu umieścić masę cebuli i czosnku i na małej ilości oliwy delikatnie wspólnie przyrumienić, następnie dodać kabaczki, kilka listków bazylii i doprowadzić do zarumienienia się masy przez kolejne ok. 7-8 minut, dodać odrobinę pieprzu oraz soli, całość dokładnie aczkolwiek delikatnie mieszać drewnianą łyżką.
Dodać pokrojone pomidory kontynuować gotowanie na intensywnym płomieniu celem odparowania wody i zagęszczenia sosu. Pamiętać o częstym mieszaniu.

Kilka pozostałych listków bazylii pokroić (posiekać) w między czasie, celem użycia do posypania całości.

W dużej ilości posolonej wody ugotować makaron kokardki, odcedzić, wymieszać wspólnie z przygotowanym sosem, rozłożyć na talerze i na samym końcu posypać posiekanymi listami bazylii.

Podawać natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego !


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -