Kokardki z
kabaczkami
Farfalle alle zucchine
składniki dla 4 osób
- 350 gr. di makaronu
kokardki
- 300 gr. kabaczków
oraz 3 małe dojrzałe pomidory
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 wiązką listków
bazylii
- 4 łyżki oliwy z
oliwek extra vergine
sól
i pieprz do smaku.

[Przepis pochodzący ze zbiorów kulinarnych jednego
z największych Producentów makaronu Fabryki "Dececco"]
|
Przygotowanie:
Wypłukać delikatnie listki bazylii ułożyć
na czystej serwetce do ich osuszenia.
Po odcięciu końcówek kabaczków, główne części wypłukać
pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w plasterki.
Pomidory sparzyć na moment w w gotującej się wodzie,
zdjąć z nich skórkę i pokroić w długie drobne kawałki.
Obrać cebulkę, wypłukać a następnie pokroić ją na
bardzo drobne kawałki wspólnie z oczyszczonym wcześniej
ząbkiem czosnku.
W rondlu umieścić masę cebuli i czosnku i na małej
ilości oliwy delikatnie wspólnie przyrumienić, następnie
dodać kabaczki, kilka listków bazylii i doprowadzić do
zarumienienia się masy przez kolejne ok. 7-8 minut, dodać
odrobinę pieprzu oraz soli, całość dokładnie
aczkolwiek delikatnie mieszać drewnianą łyżką.
Dodać pokrojone pomidory kontynuować gotowanie na
intensywnym płomieniu celem odparowania wody i zagęszczenia
sosu. Pamiętać o częstym mieszaniu.
Kilka pozostałych listków bazylii pokroić (posiekać) w
między czasie, celem użycia do posypania całości.
W dużej ilości posolonej wody ugotować makaron
kokardki, odcedzić, wymieszać wspólnie z przygotowanym
sosem, rozłożyć na talerze i na samym końcu posypać
posiekanymi listami bazylii.
Podawać natychmiast po przygotowaniu.
Smacznego
!
|