| 
            Kokardki z
kabaczkami
 Farfalle alle zucchine
 
 składniki dla 4 osób
 
            350 gr. di makaronu
                kokardki 300 gr. kabaczków
                oraz 3 małe dojrzałe pomidory1 cebulka 1 ząbek czosnku 1 wiązką listków
                bazylii 4 łyżki oliwy z
                oliwek extra verginesól
                i pieprz do smaku. 
  
 
 [Przepis pochodzący ze zbiorów kulinarnych jednego
        z największych Producentów makaronu Fabryki "Dececco"]
 | Przygotowanie:
 Wypłukać delikatnie listki bazylii ułożyć
        na czystej serwetce do ich osuszenia.
 
 Po odcięciu końcówek kabaczków, główne części wypłukać
        pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w plasterki.
 Pomidory sparzyć na moment w w gotującej się wodzie,
        zdjąć z nich skórkę i pokroić w długie drobne kawałki.
 
 Obrać cebulkę, wypłukać a następnie pokroić ją na
        bardzo drobne kawałki wspólnie z oczyszczonym wcześniej
        ząbkiem czosnku.
 W rondlu umieścić masę cebuli i czosnku i na małej
        ilości oliwy delikatnie wspólnie przyrumienić, następnie
        dodać kabaczki, kilka listków bazylii i doprowadzić do
        zarumienienia się masy przez kolejne ok. 7-8 minut, dodać
        odrobinę pieprzu oraz soli, całość dokładnie
        aczkolwiek delikatnie mieszać drewnianą łyżką.
 Dodać pokrojone pomidory kontynuować gotowanie na
        intensywnym płomieniu celem odparowania wody i zagęszczenia
        sosu. Pamiętać o częstym mieszaniu.
 
 Kilka pozostałych listków bazylii pokroić (posiekać) w
        między czasie, celem użycia do posypania całości.
 
 W dużej ilości posolonej wody ugotować makaron
        kokardki, odcedzić, wymieszać wspólnie z przygotowanym
        sosem, rozłożyć na talerze i na samym końcu posypać
        posiekanymi listami bazylii.
 
 Podawać natychmiast po przygotowaniu.
 Smacznego
        ! |