składniki dla 4 osób
1 ząbek czosnku,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
2 małe pokrojone w plasterki cebulki,
8 zielonych oliwek pokrojonych w małą kostkę,
250 gr. białego sera,
150 gr. śmietany kremówki,
4 łyżeczki pokrojonych listków bazylii,
450 gr. makaronu kokardki,
sól i pieprz do smaku.
|
Szybkie
kokardki - Farfalle alla rapida
Przygotowanie:
Ugotować makaron w dużym garnku zawierającym
odpowiednio osoloną wodę. Po uzyskaniu zapragnionej
twardości odcedzić kokardki i przełożyć do
odpowiednio dużego naczynia.
Na teflonowej patelni podsmażyć zmiażdżony czosnek i w
chwili kiedy nabierze złocisty kolor zdjąć patelnię z
płomienia i następnie jej zawartość umieścić na
ugotowanym makaronie. Dokładnie wymieszać.
Dodać wszystkie składniki podane w przepisie, wymieszać
bardzo dokładnie, najlepiej przy użyciu drewnianej łyżki,
celem otrzymania jednolitej dokładnie połączonej z
sosem masy.
Rozłożyć na czterech talerzach i serwować.
Smacznego !
|