Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta -
Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


  1. Pszenica twarda (Triticum durum Desf.) - krótka charakterystyka

Nazewnictwo potoczne: w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie mówi się durum wheat, w Europie (Francja, Niemcy) mówi się hard wheat coraz częściej zaznaczając że jest to durum. W Kanadzie i Stanach Zjednoczonych pojecie hard wheat stosowane jest do określenia niektórych odmian pszenicy zwyczajnej, o szklistym twardym ziarnie.

Genom o formule AB, tetraploid, n = 14. Występują formy ozime i jare, głównie ościste, ości łamliwe, kłosy i ości często czarne, pięterka osadki kłosowej omszone, kłosy prawie tak szerokie jak grube, ziarna wyraźnie wypukłe z garbem,

Ziarniaki posiadają szkliste twarde bielmo, wysoką zawartość barwników karotenoidowych (luteina), zawartość białka około 15%.

Pszenica twarda posiada dobrą odporność na rdzę brunatną i źdźbłową. Jara plonuje w Niemczech na poziomie 44 q/ha, ozima na Węgrzech w na poziomie 50 q/ha.

Triticum durum uważana jest za najbardziej odpowiedni surowiec dla przemysłu makaronowego. Przemysł wykorzystuje gruboziarnistą kaszkę zwaną semoliną, a niewielka ilość mąki otrzymywanej przy mieleniu ziarna na semolinę to produkt nadające się do wyrobu ciastek oraz pieczywa kruchego.

  1. Pszenica twarda na sytuacja świecie

Światowa produkcja pszenicy twardej w 1996-97 wynosiła 33,9 miliona ton, w 1997-98 wynosiła 28,9 miliona ton. W latach poprzednich wahała się od 34,4Mt(91-92) do 27,9Mt (95-96). Konsumpcja pszenicy twardej generalnie wzrasta, szczególnie w Północnej Afryce i Europie. Jest to spowodowane narastaniem świadomości, że pasta ma znaczące miejsce w diecie. W Stanach Zjednoczonych roczna konsumpcja wzrosła z 1,5 Mt w 1988-89 do 2,4Mt w 1996-97, a europejska konsumpcja wzrosła z 7,3Mt do 8,8Mt w tym samym okresie.

Największymi producentami pszenicy twardej są (dane dotyczą 1997-98):

  • Unia Europejska - 7,5Mt
  • Kanada - 4,6Mt
  • Turcja - 4Mt
  • USA - 2,9Mt

Największymi eksporterami pszenicy twardej są (dane dotyczą 1997-98):

  • Canada - 3,7Mt
  • USA - 0,8Mt
  • Unia Europejska - 0,3Mt

Największymi importerami są (dane dotyczą 1997-98):

  • Algieria 1,8Mt
  • Unia Europejska - 0,8Mt
  • Tunezja - 0,4Mt
  • USA, Maroko, Wenezuela - 0,35Mt każde z państw.

Cena pszenicy twardej w 1996-97 roku kształtowała się na poziomie 190 US$ za tonę.

W Kanadzie uprawia się odmianę Sceptre (33q/ha), Plenty (34q/ha), AC Melita, AC Morse, Medora. W USA uprawia się: Lloyd, Monroe.

W Niemczech pod uprawę pszenicy jarej twardej przeznaczono w 1998 roku 12 tyś. ha. Uprawia się tam: Biodur, Orjaune, Topdur, Belladur, Astrodur, Lloyd. Średnio uzyskiwany plon wynosi 44q/ha (98, 97 r.), 61q/ha (96r.).

Austria od 1982 roku nie importuje pszenicy twardej, a 1985 roku nawet wyeksportowała 20 tyś. ton ziarna.

Pszenicę twardą ozimą w Europie uprawia się na Węgrzech.W 1996 roku pod jej uprawę przeznaczono 14 tyś. ha. Odmiany takie jak: Gk Minaret, GK Novodur, GK Tiszadur plonują na poziomie 50q/ha.


Autorem powyższego opracowania jest Pan Jarosław Bojarczuk, który autoryzował jego publikację
w Serwisie Makaron. Dziękujemy.

Tu znajdziesz pełny tekst opracowania na temat pszenicy twardej


wstecz

 


naprzód


 

Copyright by Jaroslaw Bojarczuk
Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved - Wszelkie Prawa Zastrzeżono
09-05-2005