| Pszenica (Triticum),
 rodzaj z rodziny traw, w zależności od ujęcia kilka
        lub kilkanaście gatunków, które należą do najważniejszych
        roślin zbożowych świata.
 Większość pszenic pochodzi z Bliskiego
        Wschodu lub Azji Środkowej, z klimatu umiarkowanego
        ciepłego, niektóre powstały w wyniku spontanicznego
        lub świadomego krzyżowania we wtórnych ośrodkach
        rozprzestrzenienia.
 Najprymitywniejsze z nich:
        pszenica samopsza (Triticum monococcum) i pszenica płaskurka
        (Triticum dicoccum), znane z upraw neolitycznych, do dziś
        przetrwały w niektórych krajach, używane na mąkę,
        kaszę oraz jako pasza. Pszenica orkisz (Triticum spelta)
        również jest uprawiana od bardzo dawna jako zboże
        chlebowe, spotykana w uprawach reliktowych.
 Pszenica zwyczajna
 Najważniejsze obecnie gatunki to:
        pszenica zwyczajna (Triticum vulgare), rozpowszechniona
        obecnie na całym świecie w ogromnej liczbie odmian
        uprawnych oraz pszenica twarda (Triticum durum), zwana też pszenicą makaronową (ponieważ jej mąka jest
        najlepsza do produkcji makaronów), również występująca
        w wielkiej liczbie odmian.
 Dzięki zabiegom hodowlanym, wielokrotnemu
        krzyżowaniu pszenic między sobą oraz z innymi, blisko
        spokrewnionymi trawami, uzyskano odmiany o nowych
        cechach. Umożliwiło to rozszerzenie upraw na inne
        strefy klimatyczne oraz zwiększyło plenność. 
 |