Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web

Dieta - definicja


 
Dieta, racjonalny sposób odżywiania się dostosowany do potrzeb określonego organizmu. Wyróżnia się diety stosowane podczas różnych chorób, tj. lecznicze (wątrobowa, nerkowa, cukrzycowa, przeciwmiażdżycowa), diety dla dzieci, kobiet w ciąży lub coraz częściej stosowane dla osób odchudzających się, oszczędzająca oraz wiele innych (np. owocowa, bezsolna, sucha, niskotłuszczowa).

Dieta normalna dostarcza ok. 11-15 MJ energii (2500-3500 kcal) i u osób dorosłych 30-50% powinno stanowić białko (u dzieci 50-75%) przy czym połowę powinno stanowić białko zwierzęce, wskazane jest by minimum połowa spożywanego tłuszczu była pochodzenia roślinnego.


źródło:
WIEM: WIELKA INTERNETOWA ENCYKLOPEDIA MULTIMEDIALNA
http://www.encyklopedia.pl/

 Spis Dieta

Dieta Śródziemnomorska 



 

Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved - Wszelkie Prawa Zastrzeżono