Dieta - definicja Dieta normalna dostarcza ok. 11-15
        MJ energii (2500-3500 kcal) i u osób dorosłych 30-50%
        powinno stanowić białko (u dzieci 50-75%) przy czym połowę
        powinno stanowić białko zwierzęce, wskazane jest by minimum
        połowa spożywanego tłuszczu była pochodzenia roślinnego. 
  
 
    
         
    
        
         
       
    
         
    Dieta, racjonalny sposób
        odżywiania się dostosowany do potrzeb określonego
        organizmu. Wyróżnia się diety stosowane podczas różnych
        chorób, tj. lecznicze (wątrobowa, nerkowa, cukrzycowa,
        przeciwmiażdżycowa), diety dla dzieci, kobiet w ciąży
        lub coraz częściej stosowane dla osób odchudzających
        się, oszczędzająca oraz wiele innych (np. owocowa,
        bezsolna, sucha, niskotłuszczowa).  
    
         
    
          źródło:
        WIEM: WIELKA INTERNETOWA ENCYKLOPEDIA MULTIMEDIALNA
        http://www.encyklopedia.pl/