Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web

- Spaghetti & Company - Serce Diety Śródziemnomorskiej

Zalety żywnościowe tego produktu nie są już dorobkiem małej grupy ekspertów. Wszyscy wiedzą że makaron jest sprzymierzeńcem tych którzy pragną utrzymać się w znakomitej formie, ale odnosi się to również do dzieci i osób starszych. Dlatego też wspólnie z oliwą oraz warzywami, reprezentuje ona w dalszym ciągu właściwy i zdrowy sposób spożywania posiłków na świecie.

Po raz pierwszy zaczęto mówić o "diecie śródziemnomorskiej" już 20 lat temu, jako następstwo badań i poszukiwań w temacie przyzwyczajeń żywienia amerykanów wykonanych w latach 70-tych przez Senate Select Committee on Nutrition and Human Needs.

Rząd Stanów Zjednoczonych zdecydował nareszcie o walce z otyłością, cukrzycą, nadciśnieniem, zapaleniami żył, zawałami oraz rozwojami tkanki nowotworowej - tu dokładniej wszystkimi tymi chorobami "cywilizacji" - poza szpitalami: batalia miała się rozpocząć w kuchni, według starych antycznych powiedzeń "lepiej zapobiegać niż leczyć", odnosząc się także do aspektów ekonomicznych kraju oraz zdrowia jego obywateli.

Z całą pewnością, poznanie słowa diet, które tylko dla filologów bardziej uczonych oznaczało pewien "styl życia" (z greckiego diaita) niż na przykład "codzienne poświęcenie", które było bardziej do strawienia poprzez zachęcające słowo Mediterranean wstawiane na początku frazy. Mediterranean funkcjonowało jako perfekcyjny znak reklamowy pewnej epoki w której grupa średnio-wyższej konsumpcji amerykańskiej łączyła to słowo z typowymi romantycznymi atmosferami zapachu morza, słońca, bazylii opisywanych w przeróżnych tygodnikach oraz programach telewizyjnych końca lat 60-tych.

Sama celebracja diety śródziemnomorskiej nie była stosunkowo niczym nowym, ponieważ już przeróżni pisarze klasyczni uprzednio opisali zdrowotne właściwości cebuli, oliwek, pokrzyw, figowców oraz podpłomyków. Po raz pierwszy dano zapewnienie i uznanie naukowe o zdrowym żywieniu wszystkiego-po-trochę, przede wszystkim polecano chleb i makaron bezsmakowy, ale "urozmaicony" przez oliwę z oliwek, ryby, jarzyny i warzywa strąkowe, sery, limitując, lecz nie zakazując w całości mięs czerwonych oraz pokarmów z większą zawartością energetyczną i bardziej kalorycznych.

Krajem, który najbardziej zbliżył do dietary goals zalecanej przez Committee amerykański, dzięki rosnącemu spożyciu produktów zbożowych i oliwy z oliwek była powojenna Italia. Ironicznie w roku 1977, roku, w którym Committee dostarczył własny raport, spożycie mięsa i ryb w Italii wzrosło czterokrotnie w odniesieniu do okresu określonego, jako wzór właściwego żywienia amerykańskiego.

W czasie kiedy w USA dokonywano szaleństw na punkcie mody posiłków made-in-Italy oraz kiedy Japończycy szaleli na punkcie otwieranych co krok restauracji włoskich, w Tokio oraz na świecie i w samej Italii nastąpiła eksplozja coraz częściej otwieranych fast-food oraz steak-houses.
Całe szczęście to koło zaczęło się kręcić także w szybkim tempie do tyłu i już dziś można potwierdzić z całą pewnością, że dieta śródziemnomorska stała się przepowiednią zarówno w Italii jak i w np. z Stanach Zjednoczonych, w których liczy się coraz bardziej.

Amerykański Departament Rolnictwa używa symbolu piramidy, aby ukazać graficznie obowiązek zdrowego i właściwego żywienia, które mówiąc krótko znajduje odbicie w charakterystyce diety śródziemnomorskiej.

Podstawą piramidy są produkty pochodzenia zbożowego. One same w postaci makaronu, chleba, pizzy, polenty (rodzaj mamałygi kukurydzianej), kuskus, lub corn flakes, przy idealnej diecie muszą dostarczać przynamniej połowę dziennego zapotrzebowania kalorii. Wyższe miejsce w piramidzie, ale w mniejszych spożywanych ilościach, znajdują się owoce i warzywa, a następnym poziomem są produkty mlekopochodne, mięsa, ryby, brzoskwinie, jaja, nasiona strączkowe suche; na koniec czubkiem piramidy są tłuszcze, cukry, i ciastka.

Sam makaron gratyfikuje jednak w części swoją pozycję, ponieważ w jego podstawowych wersjach jest on łatwy oraz "czysty" w przygotowaniu; jest ekonomiczny; zaspokaja głód faktyczny, a także ten psychologiczny; nie powoduje odpadów; nie psuje się; jest pokarmem wesołym, a także niejednokrotnie jak się uważa łagodzi konflikty. Obecnie kiedy powiedzenie gastronomiczne tego wieku "żegnaj, makaron tuczy" zostało już odrzucone sam makaron - jego królewska mość - w każdej kuchni jest bardziej dostrzeganym i kochanym, również poza granicami samej Italii, jak tu się nie zakochać zaraz po jego pierwszym spróbowaniu... ?

Ale ileż tej energii zawiera w sobie jedna standardowa porcja spaghetti ?

100 gram makaronu zawiera:

Stosunek kaloryczny 100 gram ugotowanego i nie przyprawionego makaronu wynosi 360 kalorii.
Wielką zaletą samego makaronu jak i całej grupy artykułów zbożowych jest fakt dostarczania naszemu organizmowi czystej energii. W tej grupie artykułów żywnościowych nie są obecne produkty tłuszczowe, obok znajdują się niezbędne aminokwasy pochodzenia zwierzęcego, a także witaminy A, C i D
.

Niech przykładem tu będzie okres, kiedy uprzemysłowiony, ale "głodny" rolnik, pasterz, myśliwy oraz małe rodzinne firmy w Italii preferował to drugie rozwiązanie w żywieniu; dając jednakże miejsce na rozwinięcie się unikalnych dań, w których połączono niejednokrotnie makaron z suszonymi warzywami strączkowymi (makaron i fasola, makaron i ciecierzyca); z rybami dodając niewielkie ilości przeróżnych aromatycznych ziół niezwykle bogatych zwłaszcza w witaminę C (makaron z sardynkami, niezliczone zupy rybne oraz inne z użyciem owoców morza - frutti di mare); oraz pomidorów i parmezanu; brokułów z surową kiełbaską, itd.

Makaron narodził się zasadniczo jako potrawa w sosie; nie istnieją żadne limity w tym wspaniałym powołaniu, które w ciągu minionych wieków uległo "specjalizacji" dając początek życia setkom przeróżnych architektonicznych wręcz form w grubości, wytrzymałości oraz w smaku.

Co ciekawe makaron nie posiada wstępnych przeciwskazań. Nawet jest łatwiej przyswajalny, jeżeli spożywany w niedogotowanej formie "al dente", przyprawiony lekkimi sosami jest łatwy do gryzienia, wskazany zarówno dla osób starszych jak i dzieci; pomaga ponadto diabetykom w utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi na bardziej stałych poziomach. Jest długim, aby umieścić go w brzuszku... ale wręcz przeciwnie sprzyja kiedy chcemy stracić troszkę tego właśnie brzuszka... ponieważ wprowadza sytość i reguluje jednocześnie funkcje jelitowe.


[Źródło: UNIPI - Włoski Związek Producentów Makaronu]
(Publikacja za zgodą i autoryzacją UNIPI - Tłumaczenie - Serwis Makaron)



 Spis Dieta

 

Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved - Wszelkie Prawa Zastrzeżono