-
Spaghetti & Company - Serce
Diety Śródziemnomorskiej Zalety żywnościowe
tego produktu nie są już dorobkiem małej grupy ekspertów.
Wszyscy wiedzą że makaron jest sprzymierzeńcem tych którzy
pragną utrzymać się w znakomitej formie, ale odnosi się to również
do dzieci i osób starszych. Dlatego też wspólnie z oliwą oraz
warzywami, reprezentuje ona w dalszym ciągu właściwy i zdrowy
sposób spożywania posiłków na świecie. Po raz pierwszy zaczęto mówić
o "diecie śródziemnomorskiej" już 20 lat temu, jako
następstwo badań i poszukiwań w temacie przyzwyczajeń żywienia
amerykanów wykonanych w latach 70-tych przez Senate Select
Committee on Nutrition and Human Needs. Z całą pewnością, poznanie słowa
diet, które tylko dla filologów bardziej uczonych
oznaczało pewien "styl życia" (z greckiego diaita)
niż na przykład "codzienne poświęcenie", które było
bardziej do strawienia poprzez zachęcające słowo Mediterranean
wstawiane na początku frazy. Mediterranean funkcjonowało
jako perfekcyjny znak reklamowy pewnej epoki w której grupa średnio-wyższej
konsumpcji amerykańskiej łączyła to słowo z typowymi
romantycznymi atmosferami zapachu morza, słońca, bazylii
opisywanych w przeróżnych tygodnikach oraz programach
telewizyjnych końca lat 60-tych. Sama celebracja diety śródziemnomorskiej
nie była stosunkowo niczym nowym, ponieważ już przeróżni
pisarze klasyczni uprzednio opisali zdrowotne właściwości
cebuli, oliwek, pokrzyw, figowców oraz podpłomyków. Po raz
pierwszy dano zapewnienie i uznanie naukowe o zdrowym żywieniu
wszystkiego-po-trochę, przede wszystkim polecano chleb i makaron
bezsmakowy, ale "urozmaicony" przez oliwę z oliwek,
ryby, jarzyny i warzywa strąkowe, sery, limitując, lecz nie
zakazując w całości mięs czerwonych oraz pokarmów z większą
zawartością energetyczną i bardziej kalorycznych. Krajem, który najbardziej zbliżył
do dietary goals zalecanej przez Committee
amerykański, dzięki rosnącemu spożyciu produktów zbożowych
i oliwy z oliwek była powojenna Italia. Ironicznie w roku 1977,
roku, w którym Committee dostarczył własny raport,
spożycie mięsa i ryb w Italii wzrosło czterokrotnie w
odniesieniu do okresu określonego, jako wzór właściwego żywienia
amerykańskiego. W czasie kiedy w USA dokonywano
szaleństw na punkcie mody posiłków made-in-Italy oraz kiedy
Japończycy szaleli na punkcie otwieranych co krok restauracji włoskich,
w Tokio oraz na świecie i w samej Italii nastąpiła eksplozja
coraz częściej otwieranych fast-food oraz steak-houses. Amerykański
Departament Rolnictwa używa symbolu piramidy, aby ukazać
graficznie obowiązek zdrowego i właściwego żywienia, które mówiąc
krótko znajduje odbicie w charakterystyce diety śródziemnomorskiej. Stosunek kaloryczny 100
gram ugotowanego i nie przyprawionego makaronu wynosi 360 kalorii.
[Źródło:
UNIPI - Włoski
Związek Producentów Makaronu]
Rząd Stanów Zjednoczonych zdecydował nareszcie o walce z otyłością,
cukrzycą, nadciśnieniem, zapaleniami żył, zawałami oraz
rozwojami tkanki nowotworowej - tu dokładniej wszystkimi tymi
chorobami "cywilizacji" - poza szpitalami: batalia miała
się rozpocząć w kuchni, według starych antycznych powiedzeń
"lepiej zapobiegać niż leczyć", odnosząc się także
do aspektów ekonomicznych kraju oraz zdrowia jego obywateli.
Całe szczęście to koło zaczęło się kręcić także w
szybkim tempie do tyłu i już dziś można potwierdzić z całą
pewnością, że dieta śródziemnomorska stała się
przepowiednią zarówno w Italii jak i w np. z Stanach
Zjednoczonych, w których liczy się coraz bardziej.
Podstawą piramidy są produkty pochodzenia zbożowego. One same
w postaci makaronu, chleba, pizzy, polenty (rodzaj mamałygi
kukurydzianej), kuskus, lub corn flakes, przy idealnej diecie
muszą dostarczać przynamniej połowę dziennego zapotrzebowania
kalorii. Wyższe miejsce w piramidzie, ale w mniejszych spożywanych
ilościach, znajdują się owoce i warzywa, a następnym poziomem
są produkty mlekopochodne, mięsa, ryby, brzoskwinie, jaja,
nasiona strączkowe suche; na koniec czubkiem piramidy są tłuszcze,
cukry, i ciastka.
Sam makaron gratyfikuje jednak w części swoją pozycję,
ponieważ w jego podstawowych wersjach jest on łatwy oraz "czysty"
w przygotowaniu; jest ekonomiczny; zaspokaja głód faktyczny, a
także ten psychologiczny; nie powoduje odpadów; nie psuje się;
jest pokarmem wesołym, a także niejednokrotnie jak się uważa łagodzi konflikty. Obecnie kiedy powiedzenie gastronomiczne
tego wieku "żegnaj, makaron tuczy" zostało już
odrzucone sam makaron - jego królewska mość - w każdej kuchni
jest bardziej dostrzeganym i kochanym, również poza granicami
samej Italii, jak tu się nie zakochać zaraz po jego pierwszym
spróbowaniu... ?
Ale ileż tej energii zawiera w sobie jedna standardowa porcja
spaghetti ?
100 gram makaronu zawiera:
Wielką zaletą samego makaronu jak i całej grupy artykułów
zbożowych jest fakt dostarczania naszemu organizmowi czystej
energii. W tej grupie artykułów żywnościowych nie są obecne
produkty tłuszczowe, obok znajdują się niezbędne aminokwasy
pochodzenia zwierzęcego, a także witaminy A, C i D.
Niech przykładem tu będzie okres, kiedy uprzemysłowiony, ale
"głodny" rolnik, pasterz, myśliwy oraz małe rodzinne
firmy w Italii preferował to drugie rozwiązanie w żywieniu;
dając jednakże miejsce na rozwinięcie się unikalnych dań, w
których połączono niejednokrotnie makaron z suszonymi
warzywami strączkowymi (makaron i fasola, makaron i ciecierzyca);
z rybami dodając niewielkie ilości przeróżnych aromatycznych
ziół niezwykle bogatych zwłaszcza w witaminę C (makaron z
sardynkami, niezliczone zupy rybne oraz inne z użyciem owoców
morza - frutti di mare); oraz pomidorów i parmezanu; brokułów
z surową kiełbaską, itd.
Makaron narodził się zasadniczo jako potrawa w sosie; nie
istnieją żadne limity w tym wspaniałym powołaniu, które w ciągu
minionych wieków uległo "specjalizacji" dając początek
życia setkom przeróżnych architektonicznych wręcz form w
grubości, wytrzymałości oraz w smaku.
Co ciekawe makaron nie posiada wstępnych przeciwskazań. Nawet
jest łatwiej przyswajalny, jeżeli spożywany w niedogotowanej
formie "al dente", przyprawiony lekkimi sosami jest łatwy
do gryzienia, wskazany zarówno dla osób starszych jak i dzieci;
pomaga ponadto diabetykom w utrzymaniu właściwego poziomu cukru
we krwi na bardziej stałych poziomach. Jest długim, aby umieścić
go w brzuszku... ale wręcz przeciwnie sprzyja kiedy chcemy
stracić troszkę tego właśnie brzuszka... ponieważ wprowadza
sytość i reguluje jednocześnie funkcje jelitowe.
(Publikacja za zgodą i autoryzacją UNIPI - Tłumaczenie -
Serwis Makaron)