![]() ![]() |
Kuchnia włoska w okresie Świąt Wielkiej
Nocy nie proponuje specjalnych rozwiązań jeżeli chodzi
o danie na bazie wszelkich makaronów. W wielu jednak "tradycyjnych" domach, przygotowuje się na pierwsze danie capeletti czyli małe pierożki, na ogół z mięsem (najlepiej z baraniny), które to pierożki podawane są na ogół w rosole przygotowanym i ugotowanym z indyka. Na tym uroczystym obiedzie - na którym nie może brakować nikogo z Najbliższych - przygotowuje się obowiązkowo indyka (gotowany, pieczony) oraz bez względu na różnice kulturowe i kuchenne pomiędzy pólnocą i południem włoch, także mięso z owieczki przygotowywane na tysiąc różnych sposobów. Ponadto, istnieje "obowiązek" otworzenia jajka wielkanocnego wykonanego z czekolady (czasami ich rozmiary dochodzą do jednego metra...) i odkrycia umieszczonego w nim prezentu. Dzieci poddają się bez większych oporów temu "obowiązkowi".... . Kolejną
tradycją jest poczęstunek babką piaskową (ciambella), która najlepiej żeby posiadała
formę przypominającą gołębia. W ostatnich latach coraz częściej obserwuje się jednak, że pierwszy dzień Świąt Wielkanocnych spędzany jest z Najbliższą Rodziną natomiast drugi dzień, poświęca się na spotkania w gronie Przyjaciół i znajomych. Pogodnych
Świąt Wielkiej Nocy |
![]() |
Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved - Wszelkie Prawa Zastrzeżono |
|
|